Pasta z dyni i świeżego majeranku

Doskonała pasta z dyni i majeranku. Bardzo kolorowa i smakiem przypominająca smalec. Nie wierzycie ? Spróbujcie zrobić to będziecie zaskoczeni smakiem. Najlepsza do tego będzie dynia typu Delica.

Ja kupuję dynie w zaprzyjaźnionym gospodarstwie na Rysinach, gdzie jest bardzo duży wybór dyń. Lubię tam robić zakupy bo wszystkie warzywa i owoce są smaczne i  zdrowe. Do tego kromeczki świeżego, domowego chleba i mamy pyszną,  lekką, jesienną kanapkę.

Składniki:

1 kg dyni Delica,

2 ząbki czosnku,

1 średnia cebula,

Pęczek świeżego majeranku,

Sok z ½  limonki,

Sól, pieprz, papryczka chilli,

Oliwa,

Wykonanie

Dynię myjemy, czyścimy środek z miąższu, kroimy na mniejsze kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą , pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30- 40  minut.

Upieczoną dynię  studzimy i obieramy ze skóry.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulę, drobno pokrojony majeranek, wyciskamy czosnek i dusimy około 7 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Dajemy do blendera dynię, podsmażony majeranek z cebulą, sok z limonki i blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli ( chilli dajemy szczyptę lub trochę więcej jak lubimy pikantne pasty) . Całość mieszamy i przekładamy do słoika, zostawiamy aby pasta nabrała smaku – najlepsza jest następnego dnia.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 13 października
    Odpowiedz

    Akurat urosła mi na działce dynia i zastanawiałem się co z nią zrobić. Ta pasta + świeża bułeczka! Mmm… pycha!

  2. Brenia
    16 października
    Odpowiedz

    🙂 dokładnie tak…pycha !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.