Papryki w lekkiej marynacie faszerowane serem feta

W okresie jesiennym lubimy jadać różne fajne przekąski z warzyw – cukinii, bakłażana, papryki…. Papryka jest w tym okresie wyjątkowo dobra i jednocześnie tania. Na bazarkach jest  duży wybór różnych papryk – małe tzw. pomidorowe, długie, klasyczne, żółte, czerwone, pomarańczowe;  aż prosi się aby robić z nich  przetwory na zimę i sezonowe przekąski. Proponuję dzisiaj przygotowanie fajnej i pysznej przekąski z papryki w lekkiej marynacie z farszem z sera feta.  Taka przystawka jest łatwa do przygotowania ale efektowna jeśli chcemy podać gościom coś wyjątkowego.

 

Składniki:

5-6 Papryk małych ( tzw. pomidorowe), mogą też być długie  papryki

Marynata:

2 litry wody,

1/3  szklanki octu,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżeczka soli,

 1/3 szklanki oleju,

Ziele angielskie, liść laurowy, 4 ząbki czosnku, pieprz ziarnisty,

Farsz:

1 opakowanie sera feta,

20 dag twarogu,

 4 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

Koperek,

Wykonanie:

Aby móc podać takie faszerowane papryki musimy  parę dni wcześniej przygotować je w marynacie.

W naczyniu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, cukru, octu, i ziół. Odstawiamy do wystudzenia. Paprykę myjemy, lekko wykrawamy górną część  i  czyścimy  z ziaren w środku. Do słoja wkładamy oczyszczone papryki i zalewamy ciepłą  zalewą. Dokładamy do słoja czosnek i olej. Tak przygotowane papryki trzymamy w zalewie około 3 dni aby nabrały aromatu.

Po tym czasie możemy podać papryki z farszem. W misce ścieramy (na małych ząbkach) twaróg i dodajemy do niego ser feta. Do tego dokładamy wyciśnięty czosnek, sól (ostrożnie bo feta jest słona), pieprz, drobno posiekany koperek i mieszamy wszystko razem. Papryki faszerujemy przygotowanym farszem serowym (długie kroimy na mniejsze kawałki), wykładamy na talerz i polewamy oliwą i  posypujemy świeżo starym pieprzem, posiekaną pietruszką lub koperkiem.

Pyszna i pięknie wyglądająca przekąska.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 9

  1. 13 września
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie papryczki, pychotka 🙂 doskonała zakąska na imprezę 🙂

  2. gosia
    14 września
    Odpowiedz

    Muszą być pyszne takie papryczkii, na imprezę do wina w sam raz.

  3. kuchnia_breni
    14 września
    Odpowiedz

    Popieram Was dziewczyny 🙂

  4. rege
    2 października
    Odpowiedz

    czy takie papryki można pasteryzowac na zimę? jeśli tak to jak i ile?:) czy odmiana cyklon będzie się nadawać??

  5. kuchnia_breni
    10 października
    Odpowiedz

    będzie się nadawać jeśli taką lubimy 🙂
    i jak najbardziej można pasteryzować tak przygotowane papryczki
    pozdrawiam!

  6. rege
    11 października
    Odpowiedz

    A ile czasu je pasteryzujesz??? I ile mozna przechowywać ?:)

  7. kuchnia_breni
    13 października
    Odpowiedz

    Pasteryzować to nie dłużej jak 5 min. Natomiast co do przechowywania ciężko mi powiedzieć, bo u mnie schodzą bardzo szybko 🙂

  8. ziom
    27 marca
    Odpowiedz

    zawartość kwaśnieje gdy jest dodany twarożek !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.