W okresie jesiennym lubimy jadać różne fajne przekąski z warzyw – cukinii, bakłażana, papryki…. Papryka jest w tym okresie wyjątkowo dobra i jednocześnie tania. Na bazarkach jest duży wybór różnych papryk – małe tzw. pomidorowe, długie, klasyczne, żółte, czerwone, pomarańczowe; aż prosi się aby robić z nich przetwory na zimę i sezonowe przekąski. Proponuję dzisiaj przygotowanie fajnej i pysznej przekąski z papryki w lekkiej marynacie z farszem z sera feta. Taka przystawka jest łatwa do przygotowania ale efektowna jeśli chcemy podać gościom coś wyjątkowego.
Składniki:
5-6 Papryk małych ( tzw. pomidorowe), mogą też być długie papryki
Marynata:
2 litry wody,
1/3 szklanki octu,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
1/3 szklanki oleju,
Ziele angielskie, liść laurowy, 4 ząbki czosnku, pieprz ziarnisty,
Farsz:
1 opakowanie sera feta,
20 dag twarogu,
4 ząbki czosnku,
Sól, pieprz,
Koperek,
Wykonanie:
Aby móc podać takie faszerowane papryki musimy parę dni wcześniej przygotować je w marynacie.
W naczyniu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, cukru, octu, i ziół. Odstawiamy do wystudzenia. Paprykę myjemy, lekko wykrawamy górną część i czyścimy z ziaren w środku. Do słoja wkładamy oczyszczone papryki i zalewamy ciepłą zalewą. Dokładamy do słoja czosnek i olej. Tak przygotowane papryki trzymamy w zalewie około 3 dni aby nabrały aromatu.
Po tym czasie możemy podać papryki z farszem. W misce ścieramy (na małych ząbkach) twaróg i dodajemy do niego ser feta. Do tego dokładamy wyciśnięty czosnek, sól (ostrożnie bo feta jest słona), pieprz, drobno posiekany koperek i mieszamy wszystko razem. Papryki faszerujemy przygotowanym farszem serowym (długie kroimy na mniejsze kawałki), wykładamy na talerz i polewamy oliwą i posypujemy świeżo starym pieprzem, posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Pyszna i pięknie wyglądająca przekąska.
Uwielbiam takie papryczki, pychotka 🙂 doskonała zakąska na imprezę 🙂
Muszą być pyszne takie papryczkii, na imprezę do wina w sam raz.
Popieram Was dziewczyny 🙂
Smaczne i efektownie wyglądają 🙂
czy takie papryki można pasteryzowac na zimę? jeśli tak to jak i ile?:) czy odmiana cyklon będzie się nadawać??
będzie się nadawać jeśli taką lubimy 🙂
i jak najbardziej można pasteryzować tak przygotowane papryczki
pozdrawiam!
A ile czasu je pasteryzujesz??? I ile mozna przechowywać ?:)
Pasteryzować to nie dłużej jak 5 min. Natomiast co do przechowywania ciężko mi powiedzieć, bo u mnie schodzą bardzo szybko 🙂
zawartość kwaśnieje gdy jest dodany twarożek !!!