Oponki z serka mascarpone

„Tłusty czwartek” już niedługo. To taki dzień, kiedy ilość zjedzonych kalorii nie ma znaczenia 😉 Na blogu znajdziecie sporo przepisów na domowe pączki, faworki, itp. Tym razem naszło mnie na oponki z serka mascarpone. Testerzy orzekli, że są wyśmienite. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo te domowe słodkości są zdecydowanie smaczniejsze niż kupne, robione hurtowo w tym okresie 🙂

Składniki: 

250 g   mąki pszennej tortowej,

250 g serka mascarpone,

Łyżeczka sody oczyszczonej,

2 łyżki spirytusu (wódki),

2  łyżki cukru drobnego,

1 małe opakowanie cukru wanilinowego,

3 żółtka,

planta lub  olej do smażenia,

Wykonanie:

Na stolnice  przesiewamy mąkę , dodajemy  sodę,  cukier, żółtka, serek mascarpone oraz spirytus (powoduje, że oponki nie chłoną tak tłuszczu). Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto, podsypując  stolnicę mąką. Ciasto może trochę luźne więc podsypujemy mąką. Nie wyrabiamy długo.

Następnie ciasto  rozwałkowujemy na grubość ok 1,5cm, podsypując mąką.

Szklanką o średnicy ok 7-8cm wycinamy koła, w środku wycinamy mniejsze kółko kieliszkiem.

Tłuszcz rozgrzewamy w woku lub garnku i smażymy oponki z obu stron po ok. 2  minuty, partiami po 4 sztuk i– w zależności ile nam się zmieści w naczyniu.

Na talerzu rozkładamy ręcznik papierowy i usmażone oponki układamy na nim by odsączyć nieco tłuszcz.

Przestudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.