„Tłusty czwartek” już niedługo. To taki dzień, kiedy ilość zjedzonych kalorii nie ma znaczenia 😉 Na blogu znajdziecie sporo przepisów na domowe pączki, faworki, itp. Tym razem naszło mnie na oponki z serka mascarpone. Testerzy orzekli, że są wyśmienite. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo te domowe słodkości są zdecydowanie smaczniejsze niż kupne, robione hurtowo w tym okresie 🙂
Składniki:
250 g mąki pszennej tortowej,
250 g serka mascarpone,
Łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżki spirytusu (wódki),
2 łyżki cukru drobnego,
1 małe opakowanie cukru wanilinowego,
3 żółtka,
planta lub olej do smażenia,
Wykonanie:
Na stolnice przesiewamy mąkę , dodajemy sodę, cukier, żółtka, serek mascarpone oraz spirytus (powoduje, że oponki nie chłoną tak tłuszczu). Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto, podsypując stolnicę mąką. Ciasto może trochę luźne więc podsypujemy mąką. Nie wyrabiamy długo.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5cm, podsypując mąką.
Szklanką o średnicy ok 7-8cm wycinamy koła, w środku wycinamy mniejsze kółko kieliszkiem.
Tłuszcz rozgrzewamy w woku lub garnku i smażymy oponki z obu stron po ok. 2 minuty, partiami po 4 sztuk i– w zależności ile nam się zmieści w naczyniu.
Na talerzu rozkładamy ręcznik papierowy i usmażone oponki układamy na nim by odsączyć nieco tłuszcz.
Przestudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz