Omlet z pieczarkami i serem mozarella

Pyszny, puszysty omlet z podsmażonymi pieczarkami i serem mozarella to moja propozycja na bardzo pożywne śniadanie lub ciepłą kolację. Nie trzeba do niego chleba  bo wystarczy sałatka i mamy pełnowartościowe danie

Teraz jak  poranki są chłodne lub  jak wracamy z pracy dobrze jest zjeść coś ciepłego taki omlet będzie idealnym daniem. Robi się go szybko, ważne jest tylko to aby jajka były dobre, od kur z wolnego wybiegu. Ja mam takie dobre źródło i moje dania z jajkami są pyszne.

 

Składniki na duża patelnię:

5  jajek,

1 mała cebula,

Szczypior,

100 g pieczarek,

3 łyżki mleka,

Parę listków świeżego tymianku,

3 łyżki startego sera mozarella,

Sól, pieprz,

Masła klarowane

Wykonanie:

Pieczarki  myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu około 5 minut  ( aż woda dobrze wyparuje), mieszając od czasu do czasu.

W misce ubijamy jajka i dodajemy mleko. Patelnię nagrzewamy z masłem i wlewamy roztrzepane jajka, następnie dodajemy podsmażone pieczarki, listki tymianku i ser mozarella. Widelcem mieszamy w paru miejscach tak aby ser połączył się z jajkami.

Przykrywamy pokrywką i dusimy  około 5- 7 minut . Można po 4 minutach smażenia pod przykrywką, dać do nagrzanego piekarnika i zapiec, już bez przykrywki około 3 minut.

Podajemy z sałatką i posypujemy szczypiorkiem.

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Brenia
    19 listopada
    Odpowiedz

    🙂 bardzo dobry pomysł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.