Turecki Simit to obwarzanek, który ma taki sam kształt jak nasz obwarzanek ale różni się od niego tym, że nie jest obgotowywany we wrzątku i zawiera sporo masła. Jest też szybszy do przygotowania i jest naprawdę dobry. Na takie, domowe obwarzanki wielką ochotę miała moja córka więc postanowiłam wykorzystać przepis z książki, o której już Wam pisałam autorstwa Jeffreya Hamelmana „ Chleb – techniki wypieku, przepisy, wskazówki”.
Obwarzanki wyszły tak jak powinny, czyli miały chrupiącą, delikatną skórkę a w środku były pulchne. Moim mali siostrzeńcy, którzy również dostali po obwarzanku i jak zjedli to orzekli „ciocia możesz robić takie obwarzanki co tydzień, bo były pyszne..”
Składniki
4 ½ szklanki mąki pszennej,
1 ½ szklanki wody,
2 dag drożdży,
Łyżeczka soli,
2 łyżki masła,
posypka jaką lubimy: mak, sezam lub bez posypki
Wykonanie
Wszystkie składniki ( oprócz masła) wkładamy do miski i wyrabiamy około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy kawałki miękkiego masła i dalej wyrabiamy ciasto około 3-4 minut. Ciasto powinno po wyrobieniu być sztywne więc w zależności od potrzeby dodajemy wodę lub mąkę. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu aby wyrosło na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na mniejsze kawałki, z których formujemy wałki. Rolujemy każdą porcję na długość 25 cm, dbając aby końce się nie zwężały. Następnie formujemy obwarzanki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy aby wyrosły – około 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni i pieczemy mniej więcej 20 minut. Obwarzanki powinny mieć jasnobrązową skórkę i dość wilgotny miękisz.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz