Dzisiaj u mnie na blogu tradycja i klasyka czyli naleśniki z jabłkami. Dostałam od mojej mamy kosze pysznych jabłek z domowego ogrodu, bez dodatku chemii a czasem dodatkiem ” białka”. Pyszne i pachnące jabłkami. W związku z tym w mojej kuchni królują od jakiegoś czasu różne dania z jabłkami: ciasta, racuchy, prawdziwy kompot z jabłek , suszone jabłka itd. Poza tym zajadamy się surowymi, prawdziwymi jabłkami. Mniam.
Takie naleśniki są idealnym daniem na niepogodę za oknem.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka cukru
1 szklanka gazowanej wody,
1 szklanka mleka,
2 jajka
farsz:
1/2 kg jabłek
2 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
Wykonanie:
Do jednego naczynia wsypać mąkę, sól, cukier, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiać ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy je do garnka, podlewamy małą ilością wody (4 łyżki), wsypujemy cukier, cukier waniliowy i dusimy na małym ogniu (aż jabłka będą miękkie – 15 minut), mieszając od czasu do czasu.
Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Następnie na każdy naleśnik nakładamy farsz z jabłek i zawijamy. Naleśniki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub innym dodatkiem (bitą śmietaną, polewą czekoladową) co kto lubi. Pyszności.
Mmm moje smaki <3
mmm… już czuję ten zapach! 🙂 pięknie wyglądają.
Pyszności. Z jabłkami są zaraz po tych z serem;)
Jak u babci 🙂
nigdy nie probowalam ale chetnie skorzystam z tego przepisu:)
pyszności! smakowicie wyglądają Twoje naleśniki!
z jabłkami, o tak!
Wyglądają przepysznie. Masz prześliczne zdjęcia
Dziękuję!
wszystkie wariacje na temat naleśników to coś idealnie dla mnie i jeszcze ten zapach jabłek … mmmmmmmmm pyszne 🙂
http://www.kuchnia-babci-broni.blogspot.dk