Lato mamy nie tylko w kalendarzu ale też w przyrodzie, pogodzie i na talerzu.
Pojawiły się już świeże, warzywa, zioła, owoce. Nie będę tu nikogo przekonywać, że lato to ulubiona pora roku przez wszystkich lubiących świeże warzywa i owoce. Mamy tego taką obfitość, że aż prosi się korzystać z tego dobrodziejstwa i przygotowywać i jeść pyszności z ich dodatkiem. Dodam, że warzywa i owoce to też naturalne źródło witamin, minerałów i innych, cennych dla zdrowia składników.
Na blogu będę więc Wam proponować najczęściej jak tylko się da, dania z naszymi sezonowymi warzywami i owocami.
Dzisiaj naleśniki z mąki ryżowej z naturalnym, gęstym jogurtem typu greckiego z dodatkiem truskawek – mnóstwem truskawek.
Ja mam to szczęście, że blisko mam Gospodarstwo Eli i Zdzisława Majlertów na Rysinach, gdzie są dobre i zdrowe truskawki, które smakują wybornie – słodkie, pachnące, pyszne prosto z koszyczka.
Składniki :
120 g maki ryżowej,
1 jajko,
200 ml mleka,
100 ml wody gazowanej,
Szczypta soli,
Szczypta cukru,
250 ml jogurtu gęstego typu greckiego,
1 cukier waniliowy,
Truskawki lub inne owoce sezonowe
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy lekko gazowaną wodę, mleko, jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub trzepaczką około 3 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekko gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.
Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch stron. Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym.
Na ciepłe jeszcze naleśniki nakładamy jogurt, na to dajemy truskawki, zwijamy i na wierzch również dajemy truskawki.
Mmm pychota! Od razu nabrałam ochoty. 🙂
https://julias-cooking.com/
MMM.. wygląda obłędnie!
Nie dość, że fajne przepisy, to jeszcze bardzo ładne zdjęcia. Robisz ochotę na słodkie znowu!