Rozkręciłyśmy się z córką w pieczeniu muffinek. Te babeczki urzekły nas swoim smakiem i szybkością przygotowania. Więc gdy przywiozłam w sobotę z bazarku całą michę wiśni uznałyśmy, że z części koniecznie trzeba upiec muffinki na weekendowy deser. Wykorzystałam przepis z muffinek z jagodami, ponieważ bardzo nam posmakowały ostatnim razem. Wprowadziłam tylko małe zmiany, bo zapomniałam kupić cukru waniliowego, więc zastąpiłam go aromatem waniliowym. Wyszły równie pyszne.
Składniki na 12 sztuk:
250g mąki pszennej
160g cukru
2 jajka
120g masła
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
wiśnie
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Masło roztapiamy i studzimy. W drugiej misce roztrzepane jajka mieszamy z cukrem , jogurtem, aromatem waniliowym, dodajemy wystudzone masło, mieszamy wszystko razem. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia się składników. Wiśnie drylujemy z pestek i dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Nakładamy na wierzch po 2-3 wiśnie. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, ok 30min.
Wyglądają uroczo;)
Urocze! I jak idealnie dopasowane papilotki no i ta cudna patrera! Uwielbiam takie cuda… 🙂
mmm suuper, na prawdę urocze 🙂 i pięknie podane
no i fajnie, obie macie zabawe, a wszyscy, którzy mają szansę skosztować są szczęśliwi. Muffinków nigdy za wiele.
o oo uwielbiam te z jogurtem naturalnym:)
Polecam ci przepis na te co są u mnie na blogu:)
może zechcesz skorzystać kiedyś?
Jeśli tak to zapraszam do siebie:)
Pozdrawiam:*
muffinki! jakie ładne ;]
Upiekłam, za dużo moim zdaniem proszku do pieczenia, czuje się go i za dużo cukru-ja i tak dałam 100g. Wg przepisu byłyby ulepki.
Upiekłam i wyszły przepyszne! Dzieci się zajadały 🙂
🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂 Pozdrawiam !