Pyszny, lekki i orzeźwiający koktajl. Z ananasem, szpinakiem, bananem i aksamitnym awokado. Wyciśnięty sok z 1 dużego grapefruita i dla rozcieńczenia woda mineralna.
Ananas, który dodałam jest soczystym, aromatycznym owocem, źródłem cennych witamin, minerałów i kwasów owocowych. Kiedyś był u nas dostępny głównie w puszce ale teraz możemy kupić go za zupełnie dobrą cenę świeżego i soczystego.
Ananas nie zawiera dużo kalorii, jest bogaty w cukry proste i witaminę C. To co mnie najbardziej zaciekawiło jak czytałam o właściwościach leczniczych ananasa to , że wydziela bromelinę, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe.
Na początek dnia taki koktajl doda nam dużo pozytywnej energii. Lubię zaczynać dzień od takich lekkich pyszności.
Składniki dla 2 osób:
½ ananasa,
1 awokado,
1 banan,
Sok z 1 grapefruita,
Szklanka szpinaku,
Łyżeczka siemienia lnianego,
¾ szklanki wody mineralnej
Wykonanie
Awokado obieramy i dajemy do blendera. Podobnie robimy z bananem. Połowę ananasa również obieramy, wykrawamy środkową część i w kawałkach dajemy do blendera. Wyciskamy sok z grapefruita. Szpinak czyścimy, myjemy i dajemy do naczynia blendera, i na koniec dodajemy siemię lniane. Wszystkie składniki blendujemy około 2 minut i jeśli jest za gęste dodajemy trochę wody mineralnej i mieszamy. Podajemy od razu po zrobieniu.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz