Sezon na truskawki powoli się kończy ale to nic, bo te serniczki można także zrobić z innymi owocami – malinami, jagodami.. będą świetnym deserem do zabrania np. na piknik lub wycieczkę rowerową dzięki małym rozmiarom.
Składniki
250 g serka mascarpone,
250 g sera zmielonego na sernik,
¾ szklanki cukru,
1 mały cukier waniliowy,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 jajka
Spód:
Około 200 g ciasteczek typu petit,
50 roztopionego masła,
Łyżka kakao
Truskawki
Wykonanie
Formę na muf finy wykładamy standardowymi papilotkami a piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Ciasteczka wraz z masłem i kakao rozdrabniamy w blenderze. Tak przygotowane wykładamy do papilotek po około łyżeczce i delikatnie uklepujemy i wyrównujemy.
Przygotowujemy masę serową.
Do miski dajemy ser, cukier, serek mascarpone, cukier waniliowy i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy jajka, nadal miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość. Masę wykładamy do papilotek na ciasteczka.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy delikatnie drzwiczki i studzimy.
Truskawki myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na serniczki i podajemy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz