Millefeuille czyli doskonały francuski deser z trzech kawałków ciasta francuskiego, z dodatkiem kremu waniliowego i czasami owoców. Prosty deser ale jakże wykwintny i elegancki. Jest trochę odmianą naszej kremówki, napoleonki. Ja jestem ich wielbicielką i jak nie przepadam, generalnie za słodkościami, to takiego ciacha trudno mi sobie odmówić.
Ja zrobiłam je z malinami bo idealnie komponują się z kruchym ciastem i waniliowym kremem.
Najlepiej smakuje jak jest świeże bo przechowywane w lodówce traci trochę swoją kruchość.
Składniki:
Ciasto francuskie na maśle,
Krem:
400 ml mleka,
100 ml śmietanki30 %,
Ziarenka wydrążone z jednej laski wanilii,
5 żółtek,
80 g cukru,
60 g mąki ziemniaczanej
10 g mąki pszennej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy na prostokąty o wymiarach około 5/14 cm. Na blasze do pieczenia układamy papier do pieczenia, układamy prostokąty ciasta przykrywamy drugim papierem do pieczenia i na koniec przykładamy/obciążamy drugą blachą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10/12 minut. Zdejmujemy blachę i papier i dopiekamy jeszcze ciasto około 5 minut lub krócej – ma być zarumienione. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy krem. W garnku zagotowujemy 300 ml mleka, śmietankę i ziarenka wanilii. W misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąki, resztę mleka i mieszamy. Dodajemy do gotującego się mleka masę z jajek. Całość dobrze mieszamy i gotujemy około 3 minuty, od momentu jak masa będzie się gotować, cały czas mieszając. Ostawiamy krem, przykrywamy folią, tak aby nie przykrywała kremu i studzimy – nie mieszamy w trakcie studzenia.
Po wystudzeniu nakładamy na kawałki ciasta maliny na przemian z wyciśniętym szprycą kremem. Przykrywamy drugim ciastem i ponownie dajemy na przemian maliny i krem. Na koniec dajemy trzecie ciasto, posypujemy cukrem pudrem, możemy jeszcze dać maliny i zajadamy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz