Mazurek na cieście orkiszowym z dodatkiem powideł wiśniowych a raczej wiśni w powidłach z czekoladą to moja propozycja last minute na ciekawe i smaczne ciasto na Wielkanoc.
Tym razem zrobiłam kruchy spód z mąki orkiszowej i ciasto miało fajny smak i kruchą konsystencję. Wiśnie miałam swoje, zrobione latem. Robię je tak, że nie są rozdrobnione i świetnie nadają się do różnych wypieków.
Czekolada ze śmietanką jest dopełnieniem smaku – mazurek jest kruchy i będzie wybornie smakować na wielkanocnym stole.
Składniki
35 dag mąki orkiszowej typ 630,
10 dag cukru pudru,
20 dag masła,
2 żółtka,
Łyżka jogurtu naturalnego,
150 g gorzkiej czekolady,
½ szklanki śmietanki 30 %,
Płatki migdałów,
Powidła wiśniowe
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do miski dajemy mąkę, dodajemy masło, cukier, żółtka, jogurt, i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dajemy na ½ godz. do lodówki.
Blachę o wielkości 25/35 wykładamy papierem do pieczenia. Po pół godzinie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na blachę, formując z ciasta, po bokach wzór
( jaki przyjdzie nam do głowy).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 25-30 minut. Gotowe studzimy.
W kąpieli wodnej lub w mikrofali roztapiamy czekoladę ze śmietanką. Na wystudzone ciasto smarujemy wiśnie, na wiśnie wylewamy przestudzoną czekoladę i ozdabiamy, migdałami lub suszonymi owocami. Mazurek przekładamy do lodówki i studzimy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz