Na wiosenny deser polecają się pyszne, mocno maślane ciasteczka, z orzeźwiającym smakiem z limonki.
Takie ciasteczka nie są zbyt pracochłonne a wiosenna kawa będzie mieć posmak kwiatów i limonki.
Składniki
200g mąki pszennej typ 500,
100 g zimnego masła
80 g cukru pudru,
2 żółtka,
Szczypta soli,
Starta skórka z limonki i sok z ½ limonki,
Jadalne bratki, zioła
Wykonanie
Do misy gdzie będziemy mieszać ciasto dajemy przesianą mąkę, cukier, żółtka, masło pokrojone w drobne kawałki, sól, skórkę z limonki i sok.
Wyrabiamy ciasto na niskich obrotach do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto zawijamy w folię i dajemy na pół godz. do lodówki.
Kwiatki płuczemy i suszymy.
Na papierze do pieczenia dajemy połowę ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy do grubości około 1 ½ cm.
Następnie wykrawamy koła i dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 200 stopni i zmniejszamy po włożeniu ciasteczek do 180 stopni, pieczemy w 10-12 minut. Wyjmujemy i zostawiamy chwilę do wystygnięcia.
Kwiaty bratków dajemy na papier, przykrywamy drugim papierem i dajemy deskę z ciężarkiem, trzymamy chwilę aby kwiaty spłaszczyły się.
Na gotowe ciasteczka dajemy kwiaty, które delikatnie moczymy od spodu w białku.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz