Marynowana czerwona cebula

Marynowana czerwona cebula to doskonały dodatek do kanapek, mięsa, surówek. Robi się ją szybko a smakuje wybornie z różnymi daniami.

Czy wiecie, że jak ma się złamaną rękę, to krojenie czegokolwiek to bardzo duży problem. Przez pierwsze 3 tygodnie nie mogłam prawie nic ukroić. Lewa ręka robiła się coraz sprawniejsza ale bez pomocy prawej, nijak nie można było czegokolwiek ukroić. Dzieci, jak przychodziły do mnie, to jedną z rzeczy, które robiły, to kroiły mi chleb na zapas. Chleb nawet dałam radę namieszać ( pomocny robot kuchenny) i upiec ale ukroić go… Masakra !

Doceniajmy to, że mamy zdrowie i jesteśmy sprawni bo to duży dar.

 

A cebula w tej wersji jest znakomita. Koniecznie zróbcie, jeśli lubicie takie dodatki do potraw.

Składniki:

5-6 czerwonych cebul,

1 ½ szklanki octu winnego z czerwonego wina,

¾ szklanki brązowego cukru,

½ szklanki wody,

3 liście laurowe,

8-9 goździków,

½ łyżeczki ziaren kolendry,

1/3 łyżeczki kminu rzymskiego,

½ łyżeczki soli

 

Wykonanie

Cebulę obieramy, kroimy w  cienkie plasterki i przekładamy  do słoika. W garnku zagotowujemy wszystkie składniki ( wodę, ocet, przyprawy, zioła ) i zalewamy gorące do słoika z cebulą. Przykrywamy i zostawiamy na minimum 24 godziny. Potem można już jeść.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.