Marynowana czerwona cebula to doskonały dodatek do kanapek, mięsa, surówek. Robi się ją szybko a smakuje wybornie z różnymi daniami.
Czy wiecie, że jak ma się złamaną rękę, to krojenie czegokolwiek to bardzo duży problem. Przez pierwsze 3 tygodnie nie mogłam prawie nic ukroić. Lewa ręka robiła się coraz sprawniejsza ale bez pomocy prawej, nijak nie można było czegokolwiek ukroić. Dzieci, jak przychodziły do mnie, to jedną z rzeczy, które robiły, to kroiły mi chleb na zapas. Chleb nawet dałam radę namieszać ( pomocny robot kuchenny) i upiec ale ukroić go… Masakra !
Doceniajmy to, że mamy zdrowie i jesteśmy sprawni bo to duży dar.
A cebula w tej wersji jest znakomita. Koniecznie zróbcie, jeśli lubicie takie dodatki do potraw.
Składniki:
5-6 czerwonych cebul,
1 ½ szklanki octu winnego z czerwonego wina,
¾ szklanki brązowego cukru,
½ szklanki wody,
3 liście laurowe,
8-9 goździków,
½ łyżeczki ziaren kolendry,
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego,
½ łyżeczki soli
Wykonanie
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przekładamy do słoika. W garnku zagotowujemy wszystkie składniki ( wodę, ocet, przyprawy, zioła ) i zalewamy gorące do słoika z cebulą. Przykrywamy i zostawiamy na minimum 24 godziny. Potem można już jeść.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz