Małe gofry z rozdrobnionego banana i mąki jaglanej

Delikatne, bezglutenowe i chrupiące  gofry zrobione z rozdrobnionych bananów i mąki jaglanej. Idealne na śniadanie, deser z dodatkiem domowej konfitury i mnóstwa owoców.

Oczywiście jeśli ktoś nie wyobraża sobie gofrów bez bitej śmietany to można je zjeść ze śmietaną. Gofry są bez cukru bo banany są na tyle słodkie, że nie wymają już dodawania cukru.

Ja dodałam jednego dużego banan ale możną dać dwa mniejsze. Najlepsze są do tego banany, które są już za bardzo dojrzałe i często zastanawiamy się co z nimi zrobić.

Ciasto na gofry:

Składniki:

1 szklanka mąki jaglanej,

1-2 banany – dość miękkie,

2 jajka,

1/3 szklanki kefiru,

1/3   szklanki wody gazowanej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Olej,

owoce

Wykonanie:

Gofrownicę włączamy, aby  dobrze się nagrzała.

Banany obieramy i widelcem rozdrabniamy na masę. Do miski dajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, kefir, wodę,  banany i wszystko dokładnie miksujemy.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany więc w razie czego dodajemy wodę lub mąkę. Zostawiamy chwilę aby ciasto odpoczęło.

Gofrownica musi być dobrze nagrzana.  Smarujemy taflę gofrownicy olejem.

Gotowe ciasto wlewamy na gofrownicę, tak aby pokryło tylko część formy ( ja dałam jedną łyżkę ciasta) i pieczemy około 4-5 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma nasza gofrownica). W międzyczasie odwracamy gofry a gotowe wyjmujemy.

Ciepłe gofry podajemy z domową konfiturą i owocami

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Marzena
    15 stycznia
    Odpowiedz

    W smaku dobre, ale coś z nimi jest nie tak. Pierwsze były jeszcze ok, ale kolejne już nie chciały odchodzić od gofrownicy i się rozwarstwiały. Czy przypadkiem nie przez brak tłuszczu w cieście?
    Gofrownicę mam dobrą, Dezal 1300, tak że to nie jest kwestia zbyt małej mocy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.