Szybkie i proste danie z makaronem, szparagami, boczkiem w aromatycznym sosie gorgonzola.
Jeszcze są szparagi więc zachęcam do zrobienia bo jest to pyszne jedzonko.
Składniki dla 2 osób:
Makaron spaghetti
10 plasterków boczku,
Pęczek zielonych szparagów,
80 ml mleka,
2 ząbki czosnku,
100 g sera gorgonzola,
Oliwa,
sól, pieprz
parmezan/grana padano
natka pietruszki
Wykonanie:
Odrywamy zdrewniałe części szparagów i płuczemy.
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, boczek w paskach i smażymy na wolnym ogniu. Po około 5 minutach dajemy pokrojone w kostkę szparagi i podsmażamy. Dusimy razem ok. 4 minuty. Na koniec dajemy gorgonzolę, mleko i zagotowujemy sos około 3 minuty.
Makaron gotujemy aldente zgodnie z czasem na opakowaniu.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy.
Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem/ grana padano i natką pietruszki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz