Prawdziwa włoska nazwa tego makaronu to pasta con aglio olio e peperoncino. Jest to prosta ale za to aromatyczna i wyrazista pasta. Ja dodaję do niej dużą ilość natki pietruszki bo pietruszka wspaniale komponuje się z makaronami i osobiście lubię jej smak i zapach w różnych potrawach. Trzeba dodać, że przygotowanie tej pasty zajmuje mało czasu a uczta dla podniebienia jest niesamowita: aromat oliwy, czosnku, pikantnej papryczki i natki pietruszki jest piorunujący. Mniam
Składniki (2-3 porcje):
– 250 g makaronu spagetti
– 3 ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli, czyli peperoncino
– 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini
– sól, świeżo starty pieprz
– 40 g startego parmezanu,
– pęczek natki pietruszki
Przygotowanie
Do zagotowanej wody dodajemy, sól (1 łyżeczka) oraz łyżeczkę oliwy z oliwek i wrzucamy makaron . Makaron gotujemy al dente . W międzyczasie podgrzewamy resztę oliwy na patelni, dodajemy posiekany czosnek oraz posiekaną papryczkę chilli. Po zeszkleniu czosnku dodajemy ugotowany makaron, do smaku sól, pieprz ; krótko mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy pastę posiekaną pietruszką i startym parmezanem.
Do pasty dobrze podać włoskie wytrawne czerwone wino.
najlepszy.
Dobre , apetyczne danie 🙂
Tak, jak lubię – prosto i smacznie!
pychotkowy 🙂
Tak mało a tak wiele wyszło 🙂 fajny przepis:-)
Wygląda pysznie, uwielbiam makaron w roli głównej, właśnie w lidlu są w promocji duże paczki makaronu do spaghetti, więc u mnie też bardzo makaronowo:)
Tak podany makaron często gości w mojej kuchni.
Co za pyszny blog!! 🙂