Dawno nie było u mnie żadnego makaronu. Pogoda za oknem (przynajmniej u mnie) zrobiła się mocno jesienna, a w takie dni mamy ochotę na bardziej treściwe, rozgrzewające potrawy. Dlatego proponuję na sobotni obiad pyszny, aromatyczny makaron z boczkiem i kurkami. Jest to bardzo smaczne połączenie, idealne na tą jesienną aurę.
Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti
10 plasterków boczku
30dag kurek
1 mała śmietana 18%
1 duża cebula
olej
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
parmezan
Wykonanie:
Makaron gotujemy aldente zgodnie z czasem na opakowaniu. Na patelnię dajemy pokrojony w kostkę boczek i lekko go podsmażamy (bez oleju). Odkładamy go do miseczki. Na tej samej patelni (z resztką tłuszczu po boczku) podsmażamy na oleju kurki i pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy razem ok. 10min. Następnie dodajemy wcześniej podsmażony boczek i wyciśnięty czosnek i dusimy jeszcze ok 2min. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem z boczku i kurek. Posypujemy po wierzchu parmezanem.
uwielbiam ten sos – jest taki kremowy i naprawdę idealny na jesienne chłody!
taki syty fajny makaron
mniam:D
Robiłam kiedyś, tylko zamiast boczku dałam piersi z kurczaka ! pycha !:D
A co z parmezanem? Bo w składnikach jest a dalej cisza?
Parmezanem wedle uznania posypujemy po wierzchu 🙂