Makaron ryżowy smażony z krewetkami i szpinakiem


Dania z kuchni tajskiej lubimy u mnie w domu więc w lodówce mam zawsze zapas przypraw do takich dań – sos sojowy, ostrygowy, rybny, ocet ryżowy itp.
Jak tylko przyjdzie ochota, to mam je pod ręką i robię różne, pyszne dnia z tymi przyprawami.

Ten makaron to przykład na takie danie. Mam teraz też w zamrażarce mrożone krewetki bo do takich dań są idealne.


Składniki dla 4 osób

½ kg świeżych lub mrożonych krewetek

1 papryczka chilli,

200 g świeżego szpinaku,

2-3 ząbki czosnku,Opakowanie makaronu ryżowego, szerszego,

Oliwa,

3 łyżki sosu sojowego,

Łyżka sosu ostrygowego,

Łyżka sosu rybnego,

Kawałek – 3 cm imbiru, startego,

Sok z ½ limonki,Sól, pieprz

Wykonanie

Krewetki królewskie czyścimy ze skorupek i płuczemy. Jak mamy mrożone to zalewamy je wrzątkiem i po 10 minutach odcedzamy.
Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty, odcedzamy i polewamy zimną wodą.

Szpinak myjemy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną drobno papryczkę chilli (całą lub połowę, zależy jak pikantne chcemy), imbir i smażymy na delikatnym ogniu. Następnie dodajemy wyczyszczone krewetki i dusimy 3 minuty.
Dodajemy szpinak, makaron, sosy ( sojowy, rybny i ostrygowy). Smażymy 4 – 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Posypujemy na talerzu białym i czarnym sezamem i skrapiamy sokiem z limonki.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.