Sezon szparagowy dobiega końca więc zapraszam na jeszcze jedno pyszne danie z jego udziałem.
Tym razem szparagi są w towarzystwie ulubionych krewetek, makaronu Rigatoni i pomidorków koktajlowych. Makaron to nasze ulubione danie a jak ma jeszcze pyszne dodatki, to smakuje wybornie. Ten makaron jest szybki i w miarę prosty do zrobienia. Będzie idealny na letni obiad lub kolację w towarzystwie białego, schłodzonego wina i miłej osoby.
Składniki na 2 porcje:
Makaron Rigatoni,
6 – 7 zielonych szparagów,
4 ząbki czosnku,
10 krewetek, najlepiej świeżych,
5 – 6 pomidorków koktajlowych,
1 papryczka chilli,
1/3 szklanki białego wina,
Kilka listków świeżej kolendry,
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku,
kilka łyżek tartego parmezanu
Przygotowanie:
Krewetki czyścimy ze skorupek i myjemy. Zielone szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odkrawamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy i kroimy na pół.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, chilli pokrojone w plasterki, pokrojone szparagi, krewetki, wino, pomidorki i dusimy 4 minuty, mieszając od czasu do czasu delikatnie.
W między czasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy.
Gotowy makaron dajemy na patelnię z warzywami i mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
Następnie gorący jeszcze makaron wykładamy na talerz, dodajemy listki kolendry i posypujemy startym parmezanem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz