Wiele osób pyta mnie dlaczego mąka jaglana jest gorzka, gdzie można kupić dobrą mąkę jaglaną …
Dotychczas nie przygotowywałam dań z mąką jaglaną ale ostatnie gotowanie w Pytaniu na Śniadanie a szczególnie Marzena Rogalska zainspirowały mnie do przygotowania dań bezglutenowych.
Wszak jest sporo osób, które nie tolerują glutenu i poszukują przepisów na dania bezglutenowe.
Jeśli przygotowuję dania z kaszy jaglanej to wcześniej obrabiam kaszę w specjalny sposób aby nie była gorzka i nie miała charakterystycznego, niekoniecznie lubianego zapachu.
Tak samo postanowiłam zrobić z mąką. Wcześniej kaszę dokładnie wypłukałam w bardzo ciepłej wodzie. Następnie kaszę zalałam wrzącą wodą, przemieszałam i dałam na sitko do odcedzenia. Gotową, odcedzoną kaszę przekładam na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piekę/suszę w pikarnku
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni na termoobieg i prażymy kaszę aż będzie sucha . Gotową, wysuszoną kasze mielę częściami w młynku do kawy . Zachęcam do zrobienia bo mąka i produkty z niej również są dobre na ciasto.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz