Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez zapachu pierniczków unoszącego się po całym domu. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na te pyszne ciasteczka, a dziś mam dla was kolejny, na lukrowane pierniczki w nieco innej wersji. W smaku są bardzo korzenne, czuć w nich kardamon, goździki i cynamon.. kwintesencja świąt 🙂 zdążycie je jeszcze upiec w tym roku.
Składniki:
3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki płynnego miodu
100 g masła
2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
cała przyprawa do pierników (ok 40g)
Wykonanie:
Cukier, miód i masło rozpuszczamy w garnuszku uważając by ich nie przypalić. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy sypie produkty – mąkę, kakao i wszystkie przyprawy, a następnie wlewamy przestudzone masło z miodem i cukrem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite, w razie potrzeby możemy podsypać mąką. Wyrobione ciasto chowamy do lodówki na ok 15 min.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Z ciasta formujemy wałki nadając im kwadratowy kształt i kroimy na małe prostokąciki. (podobnie jak przy robieniu kopytek).
Pokrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na niższą półkę do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min.
Po przestudzeniu dekorujemy lukrem. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny (najlepiej dodawać go powoli, lukier musi być dosyć gęsty) i polewamy pierniczki lub maczamy je w lukrze by oblepił je całe.
Smacznego!
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz