Fascynacji szparagami ciąg dalszy, można powiedzieć, patrząc na moją kolejną propozycję na danie ze szparagami. Do tego jest łosoś, którego, jak zauważyliście też lubię i wyszło pyszne i zdrowe jedzenie.
Jak już Wam pisałam co jakiś czas staram się urozmaicać podawanie łososia bo jemy go często. Tym razem była to moja koncepcja na połączenie moich dwóch ulubionych składników i muszę Wam powiedzieć, że wyszło to coś naprawdę wyjątkowego.
Pomysły na różne dodatki rodziły się w trakcie przygotowywania np. dodanie soku z limonki zamiast z cytryny oraz połączenie listków bazylii z duszonym czosnkiem ze smażenia szparagów i posypanie tym łososia, okazało się być rewelacyjnym pomysłem. Do takiego dania nie potrzeba już żadnych dodatków w postaci ziemniaków czy ryżu, kaszy.
Składniki na 4 porcje
Filet z łososia – około 50 dag
Sól, biały pieprz,
Sok z 2 limonek,
Szparagi – 1 pęczek,
2 łyżki masła,
4 ząbki czosnku,
Papryczka chilli,
oliwa,
Sól, Świeżo zmielony pieprz,
Listki świeżej bazylii,
½ szklanka białego wina,
Ser parmezan
Wykonanie
Szparagi cienko obieramy (pomijając główki) i odcinamy zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, obrane i wymyte szparagi, papryczkę chilli, sól, pieprz i dusimy 5 minut obracając od czasu do czasu szparagi. Po 5 minutach dodajemy białe wino i dusimy jeszcze 3 minuty. Po uduszeniu szparagów, wyjmujemy z patelni podduszony czosnek, który dodamy potem do listków bazylii i posypiemy tym łososia.
W między czasie przygotowujemy łososia. Filet z łososia myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki; doprawiamy solą, białym pieprzem i sokiem z 1 limonki. Patelnię grillową lub zwykłą rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy filet z łososia po 3- 4 minuty z każdej strony.
Listki bazylii kroimy na małe kawałki, dodajemy pokrojony czosnek ze smażenia ze szparagami i mieszamy.
Na talerz nakładamy szparagi na to dajemy zgrillowanego łososia, posypujemy całość listkami bazylii z czosnkiem i skrapiamy sokiem z limonki. Ja dodałam jeszcze starty ser parmezan. Pycha 🙂
Zachęcam do udziału w konkursie http://www.meskiwypas.pl/meskie-grillowanie-konkurs/