Szybki, zrobiony w jednym naczyniu łosoś to moja propozycja dla wszystkich miłośników łososia.
Pomysł na niego przyszedł sam. Jak nie miałam dużo czasu na przygotowanie obiadu a miałam filet z łososi w lodówce, pomyślałam o szybkim i najlepiej jednogarnkowym daniu. Jak otworzyłam lodówkę, pomysł przyszedł sam, z chwili na chwilę lepszy.
Wyszedł pyszny, szybki łosoś z warzywami i sosem Zachęcam, spróbujcie 🙂
Składniki
Filet z łososia – około 600 g
1 mała cukinia,
4 łyżki pikantnego sosu Ajvar,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
Około 5 suszonych pomidorów,
Sól, pieprz,
Sok z ½ cytryny
Wykonanie
Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę również obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i dajmy filety z łososia, plasterki cukinii, cebulę, czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy. Na filety dajemy po 2 łyżki pikantnego sosu Ajvar i smażymy . Następnie obracamy odrębnie – dość delikatnie. Cukinię z innymi warzywami dusimy razem z łososiem. Na koniec dodajemy suszone pomidory pokrojone w małe paski i delikatnie mieszamy.
Wszystko razem powinno się smażyć około 20-25 minut na średnim ogniu.
Rewelacja. Polecam.
Sugeruję tylko dodanie wina do duszenia i wrzucenie pomidorów juz na poczatku.
Dziękuję, nastepnym razem zrobię z dodatkiem wina 🙂