Łosoś na kremowym risotto z cukinią to propozycja na smaczny obiad dla rodziny.
Risotto zrobiłam z kawałeczkami cukinii z dodatkiem świeżych listków bazylii i parmezanem. Tak przygotowane risotto jest kremowe, aromatyczne i z łososiem smakuje wybornie.
Składniki
Około 1 ½ szklanki ryżu do risotto,
1 cebula,
1 mała cukinia,
2 ząbki czosnku,
Bulion warzywny – około 1 – 1 ½ litra,
3 łyżki masła,
Starty ser parmezan,
Łyżka pokrojonych świeżych liści bazylii,
Filet z łososia – około 500g,
2 łyżki pieprzu cytrynowego,
Brokuł,
oliwa,
sól , sok z 1 cytryny,
Wykonanie
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i pokrojony w kostkę czosnek ( 2 ząbki), dusimy na małym ogniu 2 minuty. Po tym czasie dajemy ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę i dodajemy do ryżu. Kontynuujemy podlewanie risotto bulionem około 20 minut aż ryż będzie aldente. Na koniec dodajemy parmezan i świeżą bazylię i mieszamy.
Filet łososia czyścimy z ości ( jeśli są) myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki ( prostokąty ). Łososia układamy w naczyniu do pieczenia, doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut. Po upieczeniu skrapiamy łososia sokiem z cytryny.
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 4 minuty, odcedzamy.
Podajemy łososia na risotto z cukinią i gotowanymi brokułami.
Uwielbiam łososia, dzięki za dobry przepis
🙂 Pozdrawiam 🙂