Sezon na świeże polskie warzywa i owoce mamy w pełni. Na dzisiejszy obiad postanowiłam wykorzystać nasze polskie świeże warzywa i owoce. Zrobiłam łososia na purée z kalafiora a do tego salsę z czerwonych porzeczek.
Mój syn, który jest wielbicielem ryb i jest jednocześnie otwarty na moje różne pomysły i dodatki do ryb, dzisiejsze danie ocenił bardzo dobrze.
purée jest proste ale jednocześnie świetnie komponuje się z mięsem lub rybą. Zrobiłam go w najprostszej wersji czyli ugotowany kalafior zblendowałam z masłem, solą i pieprzem. Natomiast łososia doprawiłam dodatkowo sosem sojowym z dodatkiem suszonych płatków chilli.
Najlepsza okazała się salsa z czerwonych porzeczek. Zrobiona z dodatkiem czerwonego wina, papryczki chilli, miodu, dodała łososiowi niesamowitego smaku.
Zachęcam do eksperymentowania z sezonowymi warzywami i owocami.
Składniki
Filety z łososia – 2 sztuki
Sól, biały pieprz,
Sok z ½ cytryny,
Sos sojowy,
Szczypta suszonych płatków z chilli,
Salsa
¾ szklanki wymytych i wyczyszczonych czerwonych porzeczek,
1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego,
1 łyżka miodu,
Szczypta suszonych płatków chilli lub więcej jeśli lubimy pikantne potrawy,
Łyżka masła,
Sól, pieprz
Purre z kalafiora
1 mały kalafior,
Łyżka masła,
Sól, pieprz
Wykonanie
W misce mieszamy 2 łyżki sossu sojowego z płatkami chilli. Filety z łososia myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki; doprawiamy solą, białym pieprzem, sosem sojowym z chilli i sokiem z cytryny. Patelnię grillową lub zwykłą rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy filet z łososia po 3- 4 minuty z każdej strony.
W między czasie przygotowujemy salsę. Na patelnie dajemy wyczyszczone i wymyte porzeczki, dodajemy wino i gotujemy 3-4 minuty. Następnie dodajemy miód, papryczkę chilli, sól, pieprz i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na koniec dodajemy masło, które ładnie zagęści nam salsę.
W tym samym czasie gotujemy kalafior do miękkości z posolonej wodzie. Jak już będzie miękki, odcedzamy. Następnie blendujemy z masłem, solą i pieprzem aż będzie kremowe.
Na talerz wykładamy purre z kalafiora, na to filet z łososia a następnie salsa z porzeczek.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz