Jeszcze jedna propozycja dla miłośników łososia. Tym razem zrobiłam łososia z grila, do tego przygotowałam salsę z mango i awokado a całość podałam z kaszą jaglaną.
Cieszą się, że moja rodzina polubiła kaszę jaglaną więc robię ją teraz w różnych wersjach (kotlety, z warzywami i jako dodatek do głównych dań).
Ciekawym dodatkiem do łososia okazała się salsa z mango, awokado z nutą słodyczy i pikanterii. Zachęcam do takich eksperymentów, bo wprowadzają ciekawe urozmaicenie do naszego menu.
Składniki
Filet z łososia – około 40 dag
Sól, pieprz,
Sok z 1 cytryny,
1 szklanka kaszy jaglanej,
Łyżka masła
Salsa:
1 dojrzałe mango,
1 dojrzałe awokado
Cebulka szczypior z szalotką – 4 listki,
Sól, pieprz,
1/3 szklanki soku pomarańczowego,
Łyżeczka miodu,
Szczypta suszonej papryczki chilli
olej
Wykonanie
Przygotowujemy salsę. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z mango- obieramy i kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy w plasterki. W płaskim naczyniu rozgrzewamy olej, dajemy mango, awokado i dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy cebulkę, miód, sól, papryczkę chilli i podlewamy sokiem pomarańczowym – dusimy jeszcze 5-7 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
Kaszę jaglaną płuczemy, zlewamy wrzątkiem, odcedzamy i gotujemy około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną doprawiamy solą i łyżką masła – mieszamy.
Filet z łososia myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki; doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Patelnię grillową lub zwykłą rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy filet z łososia po 4 minuty z każdej strony.
Na talerz nakładamy kaszę na to dajemy zgrillowanego łososia, dokładamy ciepłą salsę z mango i awokado. Całość posypujemy natką pietruszki.
Też przekonałem się do kaszy, choć nie było prosto 🙂
To świetnie, jest zdrowa i pyszna 🙂