Jeśli lubicie zapiekanki, grzanki z pieczarkami a jednocześnie dbacie o linię, zachęcam do przygotowania lekkich grzanek/zapiekanek z pieczarkami, suszonymi pomidorami z sałatką z rukoli.
Ja bardzo lubię zapiekanki z pieczarkami, najlepsze są na ciabatce 🙂
Ostatnio, wpadłam na pomysł aby zrobić lekkie zapiekanki z ulubionymi pieczarkami z dodatkiem suszonych pomidorów i sera mozarella. Do tego aromatyczna rukola z sosem z octu balsamico i było pysznie ale lekko. Na wiosenną przekąskę, kolację – polecam!
Składniki:
Kromki lekkiego chleba Wasa – 4-6 sztuk,
200 g pieczarek,
4-5 plastrów suszonych pomidorów,
150 g sera mozarella,
Rukola,
Sos do rukoli
Ocet balsamico – 3-4 łyżki,
Oliwa,
Sól, pieprz
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Pieczarki obieramy, odcinamy nóżki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pomidory suszone kroimy na paski. Kromeczki lekkiego chleba Wasa układamy w naczyniu żaroodpornym, dajemy starte pieczarki, kawałki suszonych pomidorów, posypujemy startym serem mozarella i zapiekamy – około 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Rukolę myjemy, suszymy i przekładamy do miski. W misce mieszamy oliwę, ocet balsamico, sól, pieprz i polewamy rukolę – mieszamy.
Na talerzu układamy sałatkę i grzanki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz