Te ciasteczka okazały się hitem. Ponieważ jesienią wzrasta zapotrzebowanie na coś słodkiego (nawet u mnie, choć za słodkim aż tak nie przepadam) uznałam, że muszę przygotować coś lekkiego, co zaspokoi potrzebę słodyczy. Owsiane ciasteczka mają ten plus, że oprócz tego, że są pyszne, są też zdrowe, więc można się nimi zajadać bez skrupułów.
Składniki:
½ szklanki pure z dyni
2 jaja
300 g płatków owsianych błyskawicznych
Łyżeczka płaska proszku do pieczenia
3 łyżki mąki żytniej
100 g suszonej żurawiny,
½ tabliczki czekolady gorzkiej,
3 łyżki sezamu
5 łyżek miodu naturalnego
Wykonanie:
Przygotowujemy puree: Dynię obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy. Ugotowaną dynię odcedzamy i rozdrabniamy w blenderze na pure i zostawiamy do wystudzenia.
Do miski dajemy płatki owsiane, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, purre z dyni, miód i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę, żurawinę, sezam i mieszamy.
Gdy masa jest za sucha należy dodać odrobinę mleka lub jeśli za płynna trochę mąki.
Łyżką układamy porcje w niedużej od siebie odległości na papierze do pieczenia i lekko je spłaszczamy.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni i pieczemy ok 15 -20 minut aż zrobią się złote.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz