Lekkie ciasteczka owsiane z czekoladą

Te ciasteczka okazały się hitem. Ponieważ jesienią wzrasta zapotrzebowanie na coś słodkiego (nawet u mnie, choć za słodkim aż tak nie przepadam) uznałam, że muszę przygotować coś lekkiego, co zaspokoi potrzebę słodyczy. Owsiane ciasteczka mają ten plus, że oprócz tego, że są pyszne, są też zdrowe, więc można się nimi zajadać bez skrupułów.

Lekkie ciasteczka owsiane z czekoladą

Składniki:

½ szklanki pure z dyni

2 jaja

300 g płatków owsianych błyskawicznych

Łyżeczka płaska proszku do pieczenia

3 łyżki mąki żytniej

100 g suszonej żurawiny,

½ tabliczki czekolady gorzkiej,

3 łyżki sezamu

5 łyżek miodu naturalnego

Wykonanie:

Przygotowujemy puree:  Dynię obieramy, myjemy, kroimy na  mniejsze kawałki i gotujemy. Ugotowaną dynię odcedzamy i  rozdrabniamy w blenderze na pure i zostawiamy do wystudzenia.

Do miski dajemy płatki owsiane, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, purre z dyni, miód  i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę, żurawinę,  sezam i mieszamy.

Gdy masa jest za sucha należy dodać odrobinę mleka lub jeśli  za płynna trochę mąki.

Łyżką układamy porcje w niedużej  od siebie odległości na papierze do pieczenia i lekko je spłaszczamy.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni i pieczemy ok 15 -20 minut aż zrobią się złote.

Lekkie ciasteczka owsiane z czekoladą

Lekkie ciasteczka owsiane z czekoladą

Akcja miodem płynąca

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.