Okres przed Wielkanocą to czas kiedy przyroda budzi się po zimie i robi się rześko i zielono. Lubię ten czas. Na straganach jest już dużo tulipanów, żonkili, hiacyntów, prymulek…..
Jest bardzo kolorowo a słońce i wiosenny deszcz orzeźwiają powietrze po zimie. Moje bieganie po lesie robi się coraz przyjemniejsze i piękniejsze.
W takim czasie myślimy o potrawach, ciastach na Wielkanoc. Mam dla Was bardzo wiosenny mazurek, z rześkim aromatem limonki i kruchym, czekoladowym ciastem na bazie mąki orkiszowej.
Taki mazurek zadziwi Was rześkim smakiem limonki i czekoladową nutą ciasta.
Składniki
Ciasto :
100 g mąki orkiszowej,
50 g mąki ziemniaczanej,
30 g kakao,
50 g cukru trzcinowego,
120 g masła schłodzonego,
1 jajko,
Krem
150 ml śmietanki 36 %,
200 g serka mascarpone,
3 białka,
2 limonki z tego potrzebny sok z 1 limonki i skórka starta z 2 limonek ,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3-4 gruszki,
Wykonanie
Ciasto:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Do miski dajemy mąkę orkiszową, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao, masło, jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na ½ godz. Formę smarujemy masłem, podsypujemy mąką ziemniaczaną, ciasto wałkujemy na kształt prostokąta i dajemy do formy.
Przygotowujemy krem.
Limonki sparzamy wrzątkiem, następnie ścieramy skórkę. Gruszki obieramy i kroimy na małe kawałki.
Do miski dajemy śmietanę i ubijamy; następnie dodajemy cukier puder, serek mascarpone, białka i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy skórkę z limonki, sok, mąkę ziemniaczaną i wszystko dobrze mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto, dodajemy kawałki gruszek.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30-40 minut.
Następnie studzimy i posypujemy startą czekoladą.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz