Jest dużo odmian leczo, z różnymi dodatkami i w różnych wersjach. Jest z kiełbasą, mięsem mielonym, różnymi warzywami. Leczo jest dobrym daniem bo gotuje się go w jednym garnku, można go zabrać do pracy na lunch, odgrzać na drugi dzień.
Moja wersja, tym razem jest z dodatkiem fasolki szparagowej, cukinii, marchewki, papryki, chilli, aromatycznych ziół itd. Jest w wersji warzywnej ale jeśli ktoś lubi mięso, to można dodać kiełbasę, mięso mielone.
Ja bardzo lubię leczo bo szybko się go robi i można go robić z różnymi ulubionymi dodatkami. W lecie jest to moje ulubione danie bo warzyw mamy pod dostatkiem i można poszaleć.
Składniki:
2 małe cukinie lub jedna średnia,
2 małe marchewki,
3 ząbki czosnku,
200 g fasolki szparagowej,
2 cebule,
1 papryka,
1 papryczka chilli,
4 pomidory świeże,
sos sojowy – 2 łyżki,
parę listków świeżego tymianku, bazylii
oliwa
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cukinie, paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ją w osolonej wodzie 10 minut.
W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy cebule pokrojone w talarki, czosnek , paprykę, chilli pokrojone w plasterki i całość podsmażamy( około 4 minut). Następnie dodajemy pokrojone cukinie, pomidory pokrojone w mniejsze kawałki i dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Na koniec dodajemy fasolkę, zioła, i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy całość jeszcze około 5 minut.
Warzywa w takiej wersji są al dente, lekko chrupiące, smakują wybornie.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz