Lasagne to nasza ulubiona wersja dania z makaronu. Można nadziewać i przekładać ją różnymi farszami ale zawsze jest pyszna. Na blogu jest już przepis na lasagne z farszem mięsnym a dzisiaj mam dla Was propozycję lasagni ze szpinakiem z sosem serowym. Połączenie szpinaku, czosnku, sera pleśniowego i makaronu to super apetyczne połączenie. Spróbujcie a nie będziecie żałować.
Składniki
Makaron lasagne
1/2kg szpinaku
1 małe opakowanie serka ricotta
4 pieczarki
3 ząbki czosnku
1 Cebula
Oliwa
25 dag sera Mozarella
Sól pieprz
Gałka muszkatołowa
Sos serowy:
25 dag sera typu Dor blu,
1 1/2 szklanki mleka,
Wykonanie
Na patelni na oliwie/oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plasterki czosnek oraz pieczarki. Dodajemy umyty i odsączony szpinak i dusimy aż ze szpinaku odparuje woda. Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy ser ricotta, całość mieszamy, dodajemy pieprz, sól i szczyptę gałki muszkatołowej.
Na patelni rozdrabniamy ser typu Dor blu, podgrzewamy na małym ogniu aż się roztopi; cały czas mieszając. Tak roztopiony ser podlewamy sukcesywnie mlekiem ( w małych porcjach). Jak już wlejemy całe mleko, krótko gotujemy aż sos zgęstnieje.
Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy, układamy plastry makaronu, następnie nakładamy na nie farsz szpinakowy, powtarzając 3-4 razy. Na ostatnią warstwę wlewamy sos serowy (najlepiej jak jest jeszcze ciepły – lepiej się rozlewa). Podlewamy całość odrobiną wody by makaron się ładnie ugotował, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. pół godz. Po tym czasie zdejmujemy folię i posypujemy całość startym serem mozzarella, zapiekamy ok. 5 -10 min.
Smacznego 🙂
Jako nalogowy szpinakozerca z radoscia pochlonelabym porcyjke takiej lasagne 🙂
To coś dla mnie pychota 🙂