Jest to danie dla miłośników pikantnych potraw. dodałam nie tylko pikantny ketchup ale jeszcze dwie papryczki chilli. Dla złagodzenia pikanterii dodałam łyżeczkę miodu. Wszystko razem stworzyło posmak lekko słodkiej pikanterii.
Kurczak jest pięknie upieczony, pikantny, mięso soczyste – tak jak lubię.
Składniki
Kawałki kurczaka zagrodowego
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki pikantnego ketchupu,
2 papryczki chilli,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka miodu,
Wykonanie
Mięso kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na małe porcje. Doprawiamy solą i pieprzem.
W misce przygotowujemy marynatę. Wyciśnięte ząbki czosnku, pokrojona drobno papryczka chilli, miód, ketchup, sos sojowy mieszamy. Udka zalewamy marynatą i przechowujemy co najmniej 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Udka przekładamy do garnka/naczynia żaroodpornego, polewamy sosem / marynatą, w której były marynowane i pieczemy około 40 minut. Następnie włączmy piekarnik na funkcję grill i pieczemy jeszcze około 20 minut.
prosto i efektownie 🙂
dokładnie 🙂 proste potrawy są najlepsze !!