Kurczak zagrodowy w pikantnej zaprawie

Jest to danie dla miłośników pikantnych potraw. dodałam nie tylko pikantny ketchup ale jeszcze dwie papryczki chilli. Dla złagodzenia pikanterii dodałam łyżeczkę miodu. Wszystko razem stworzyło posmak lekko słodkiej pikanterii.

Kurczak jest pięknie upieczony, pikantny, mięso soczyste – tak jak lubię.

DSC_0002

Składniki

Kawałki kurczaka zagrodowego

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku,

4 łyżki pikantnego ketchupu,

2 papryczki chilli,

2 łyżki sosu sojowego,

1 łyżeczka miodu,

Wykonanie

Mięso kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na małe porcje. Doprawiamy solą i pieprzem.

W misce przygotowujemy marynatę. Wyciśnięte ząbki czosnku, pokrojona drobno papryczka chilli, miód, ketchup, sos sojowy mieszamy. Udka zalewamy marynatą i przechowujemy co najmniej 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Udka przekładamy do garnka/naczynia żaroodpornego, polewamy sosem / marynatą, w której były marynowane i pieczemy około 40 minut. Następnie włączmy piekarnik na funkcję grill i pieczemy jeszcze około 20 minut.

DSC_0009 DSC_0006-001

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    13 sierpnia
    Odpowiedz

    dokładnie 🙂 proste potrawy są najlepsze !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.