Jest to danie dla miłośników krewetek i pikantnych dań. Takie roladki zrobiłam tylko na próbę ale wrócę do nich nie raz bo są pyszne. U mnie zniknęły w tempie ekspresowym.
Pikantny sos zrobiłam dość prosto i szybko bo miałam domowy sos typu Ajvar więc dodałam go do podduszonej wcześniej papryczki chilli i czosnku i w połączeniu z krewetkami wyszło super.
Plastry cukinii muszą być dość cienko pokrojone bo w przeciwnym razie będą się łamać przy rolowaniu. Można do tego użyć np. obieraczki do warzyw. Ja mam krajalnicę do chleba i najczęściej na niej kroje cienkie plastry. Cukinię grillujemy krótko i zawijamy w nią jedną krewetkę – dlatego sugeruję kupić większe, królewskie krewetki.
Składniki:
Około 300 g krewetek królewskich,
2 papryczki chilli,
4 ząbki czosnku,
Oliwa,
Sok z ½ cytryny,
Sól, pieprz,
Sos pomidoro-paprykowy np. typu Ajvar,
1 średniej wielkości cukinia
Wykonanie
Krewetki królewskie myjemy, gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut i odcedzamy. Po ugotowaniu i wystudzeniu czyścimy ze skorupek.
Chilli rozcinamy, czyścimy z nasionek (są diabelnie ostre) i kroimy w małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem i chilli. Po chwili dodajemy sos pomidoro-paprykowy ( około 6-7 łyżek) i gotujemy około 2 minut. Następnie dodajemy krewetki, sól, pieprz. Dusimy około 2 – minut ( czym dłużej smażymy to będą twardsze). Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Cukinię kroimy na cienkie, długie plastry i grillujemy na patelni grillowej.
Każdą krewetkę zwijamy w plaster cukinii, układamy w naczyniu żaroodpornym i dajemy na roladki po łyżce pikantnego sosu. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz