Dzisiaj proponuję krewetki w wersji bardzo pikantnej tj. z chilli i sosem paprykowo-pomidorowym. Takie krewetki polecam wszystkim lubiącym pikantne potrawy bo danie jest wyjątkowe i smaczne. Do tego koniecznie musi być schłodzone białe wino i bagietka, gdyż pikantność jest wyjątkowa i trzeba ją czymś „uspokoić”.
Składniki:
500 g krewetek królewskich
2 chili ( mała papryka ostra )
5 ząbków czosnku
Łyżka oliwy,
1 łyżka masła,
1 małe opakowanie sosu paprykowo-pomidorowego
kieliszek białego wytrawnego wina
sól , pieprz do smaku
1 cytryna,
Przygotowanie:
Krewetki królewskie gotujemy w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu czyścimy ze skorupek.
Chili rozciąć i pokroić w małe kawałki. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem i chilli. Po chwili dodajemy krewetki, masło, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 – minut (czym dłużej smażymy to będą twardsze). Na koniec dodajemy sos paprykowo – pomidorowy typu Ajwar i zagotowujemy około 2 minut. Na półmisek wykładamy uduszone krewetki z sosem i doprawiamy sokiem z cytryny. Do tego idealnie smakuje bagietka, którą maczamy w tym powstałym smacznym, „diabelskim” sosiku. Mniam, Smacznego.
strasznie jestem ciekawa stopnia diabelskości 😀
pozdrawiam ciepło,
szana,
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Uwielbiam! A jesli bardzo ostre, to w ogole biore w ciemno 🙂
uwielbiam! jak krewetki to obowiązkowo z chilli
Wyglądają przepysznie. Chętnie bym ich spróbowała 🙂
Wyglądają zabójczo smacznie!
Prawie zaśliniłam klawiaturę 😀 Piękne zdjęcia i całość wydaje się taka smaczna, koniecznie kiedyś wypróbuję 😀
Dziękuje za udział w akcji Piekielna kuchnia 🙂