Krewetki to trochę smak wakacji, najlepsze są zawsze w portowych miasteczkach, gdzie serwowane są świeże.. Dobra krewetka nie potrzebuje wiele dodatków 🙂
Do krewetek z grilla przygotowałam pikantną salsę z mango by dodać im nieco ostrości. Krewetki lubią towarzystwo czosnku, chilli pietruszki..
Składniki:
600 g krewetek świeżych,
100 ml białego wina,
5 ząbków czosnku,
2 limonki,
Szczypta chilli w proszku,
Oliwa do smażenia,
50 g masła
1 łyżka miodu
Świeże liście kolendry,
szczypta soli, pieprz
Salsa z mango
1 mango,
Sok z ½ cytryny,
Szczypta chilli w proszku,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, oczyszczamy i wkładamy do miski.
W misce mieszamy wino, wyciśnięty czosnek, sok z 1 limonki, chilli oraz miód. Tak przygotowanym sosem polewamy krewetki, mieszamy i marynujemy, przechowujemy w lodówce 2 godziny.
Przygotowujemy salsę/ Mango obieramy, dajemy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy.
Krewetki nakłuwamy na patyczki, wcześniej zamoczone w oleju ( po 3 sztuki). Patelnię grillową smarujemy oliwą, podgrzewamy i smażymy szaszłyki z krewetek około 4 min, z każdej strony.
Krewetki wykładamy na talerz, posypujemy kolendrę i skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z pikantną salsą z mango i sałatką z pomidorów z cebulką, oliwą, skropioną sokiem z cytryny.
Smacznego !
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz