Skoro mamy w pełni sezon dyniowy to u mnie nie może zabraknąć zupy z dyni.
Dzisiaj pyszna, aromatyczna zupa – krem z dodatkiem pieczonych pomidorów. Zupa jest pikantna z aromatem imbiru więc jeśli chcecie dla dzieci podać, to proponuję dodać mniej papryczki chilli lub pominąć ją.
Zrobiło się trochę chłodno więc taka gęsta zupa świetnie rozgrzewa i syci.
Składniki:
700 g dyni zważonej bez skórki
2 ząbki czosnku,
2 ziemniaki,
1 cebula – średniej wielkości,
500 g pomidorów,
Około 1 litra bulionu warzywnego,
1 łyżka masła,
Oliwa,
Parę listków świeżego tymianku,
1 papryczka chilli,
Kawałek imbiru – około 3 cm
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pomidory myjemy i układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem – posypujemy świeżym tymiankiem i pieprzem świeżo zmielonym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut aż z pomidorów popęka skórka. Wyjmujemy i studzimy. Następnie zdejmujemy skórkę z pomidorów.
Dynię obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy i również kroimy w małe kawałki.
W garnku rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, cebulę, chilli pokrojoną w plasterki, ziemniaki, starty imbir i dynię, obsmażamy przez 4 minuty, następnie dodajemy pomidory , doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze minutę podsmażamy.
Dodajemy wywar z warzyw i gotujemy przez około 20 minut.
Zupę miksujemy na krem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie z serkiem kozim i gęstą, kwaśną śmietaną.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz