Nieważne, czy macie dziś swoją walentynkę, czy nie, ten krem można przygotować każdej bliskiej osobie, której chcecie sprawić przyjemność. A ta jest duża, bo krem jest pysznie czekoladowy, kremowy, słodki… Do tego truskawki. Zdaję sobie sprawę, że o tej porze roku to nie jest ich sezon ale i tak dawały radę 🙂
A przy okazji przygotowuje się go super szybko, więc zdążycie nawet gdy zjawią się niezapowiedziani goście.
Krem:
350 ml śmietanki kremówki 30%- ml,
1 łyżka cukru pudru
Serek mascarpone – 300 g,
100g czekolady gorzkiej,
100 g czekolady pełno mlecznej,
truskawki
Wykonanie:
Czekoladę gorzką i mleczną roztapiamy w garnku lub w mikrofali i dostawiamy do ostygnięcia.
Bitą śmietanę ( schłodzoną) przelewamy do miski i ubijamy chwilę samą tak, aby zwiększyła objętość. Następnie dodajemy cukier puder i ubijamy aż będzie sztywna. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, na małych obrotach aż dobrze się połączą wszystkie składniki. Odkładamy parę łyżek ubitej śmietany do odrębnej miski.
Roztopioną i wystudzoną czekoladę dodajemy po trochę do kremu śmietanowego i mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
W pucharkach układamy trochę kremu czekoladowego, kawałki truskawek, znowu krem czekoladowy i na koniec bita śmietana i znowu truskawki
Przed podaniem umieszczamy na godzinę w lodówce.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz