Jak zostają nam ziemniaki z obiadu, to zachęcam do zrobienia z nich pysznych kotlecików z dodatkiem cukinii. Ziemniaki nie marnujemy a dodatkowo mamy pyszny i lekki obiad lub ciepłą kolację. Kotlety są delikatne, aromatyczne a obtoczone w ziarnach sezamu, które uzyskują niezwykły smak po usmażeniu, są przepyszne. Do tego dobry jest prosty sos na bazie jogurtu i czosnku i sałatka.
Składniki
Ugotowane ziemniaki 6-8 sztuk
5 dag startego sera mozarella
1 mała cukinia,
½ łyżeczki kuminu,
2 ząbki czosnku,
Garść świeżych liści bazylii,
1 jajko,
1 łyżeczka kurkumy,
Sezam,
Olej do smażenia,
Sól, pieprz
Wykonanie
Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, to gotujemy je w łupinach do miękkości.
Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy wyciśnięty czosnek, cukinię i dusimy około 5-7 minut aż woda wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem.
Bazylię kroimy w paski.
Ziemniaki, obieramy ze skóry, dajemy do blendera, dodajemy cukinię, jajko, sól, pieprz, bazylię, kumin, kurkumę i krótko blendujemy. Przekładamy masę do miski, dodajemy starty ser mozarella, mieszamy.
Z masy ziemniaczano-cukiniowej formujemy kotlety i obtaczamy w ziarnach sezamu. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety około 4 minut z każdej strony.
Podajemy z sosem czosnkowym i sałatką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz