Dzisiaj mam propozycję dla miłośników kotletów ale nie z mięsa lecz z kaszy jaglanej. To, że kasza jaglana jest zdrowa nie muszę nikomu przypominać. Takie kotlety są dobre zarówno jako samodzielne danie ale też jako dodatek do mięsa. Ja jadłam je jako samodzielne danie z sosem serowym i salsą pomidorową – pyszności. Taki kotlet jest też dobry np. na lunch do pracy. Poczęstowałam nim moje koleżanki, które zażyczyły sobie podania szybko przepisu bo był pyszny.
Składniki
Szklanka kaszy jaglanej,
2 szklanki wody,
1 mała papryczka chilli,
1 mała cebula, 1 ząbek czosnku
1 ząbek czosnku,
Natka pietruszki
Oliwa,
Olej do smażenia,
Sól, pieprz
Sos serowy
Kawałek sera pleśniowego – około 20 dag
½ szklanki mleka,
1 mały jogurt naturalny
Wykonanie
Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną woda a następnie polewamy wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, na małym ogniu pod przykryciem, do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby nie przykleiła się do garnka. W między czasie podsmażamy, na oliwie, na patelni cebulę pokrojoną w drobną kostkę , wyciśnięty czosnek i pokrojoną drobno papryczkę chilli. Następnie dodajemy do kaszy podsmażone warzywa, natkę pietruszki drobno pokrojoną, 1 jajko, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Z tak przygotowanej kaszy formujemy kotlety, obsypujemy otrębami np. owsianymi i smażymy z dwóch stron aż będą rumiane.
Przygotowujemy sos. Na patelni rozdrabniamy ser, podgrzewamy na małym ogniu aż się roztopi; cały czas mieszając. Tak roztopiony ser podlewamy sukcesywnie mlekiem ( w małych porcjach). Jak już wlejemy całe mleko i zagotujemy to dodajemy na koniec jogurt i znowu zagotowujemy.
bardzo lubię kotlety z kaszy, pyszny pomysł na obiad 🙂
dziękuję:) ja też bardzo lubię kotlety z kasz ( różnych):)
idealne postne danie
bardzo smaczne:))) dzisiaj będą u mnie na kolacje