Kasza jaglana, jest od jakiegoś czasu moją ulubioną kaszą, z której robię różne ciekawe dania, kotlety, babki itd.. Najbardziej przypadły mi do smaku kotlety z kaszy jaglanej z różnymi dodatkami. Jedna propozycja jest już na blogu a dzisiaj następna, równie dobra, smaczna i zdrowa. Tym razem zrobiłam do kotletów sos z suszonych grzybów z dodatkiem mleczka kokosowego i startego parmezanu. Jeśli ktoś nie lubi mleczka kokosowego to można dodać samej śmietany ale zapewniam, że połączenie w sosie, grzybów i mleczka dało ciekawy smak i aromat.
Co do samej kaszy, jej zdrowotnych właściwości już zapewne czytaliście i wiecie. Dodam tylko, że ma dużo witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci. Kaszę jaglaną mogą jeść osoby uczulone na gluten. Ma sporo krzemu poprawiającego wygląd włosów, skóry, zębów czy paznokci.
Jednym słowem samo zdrowie 🙂
Składniki
Szklanka kaszy jaglanej,
2 ½ szklanki wody,
2 ziarna ziela angielskiego,
1 cebula,
10 dag startego sera mozarella
Natka pietruszki,
1 jajko,
½ papryki ( czerwonej)
Olej do smażenia,
Sól, pieprz
Sos grzybowy
5 dag suszonych grzybów,
1 cebula,
Parmezan tarty,
1/3 szklanki mleczka kokosowego,
2 łyżki śmietany,
Garść siemienia lnianego
Wykonanie
Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną woda a następnie polewamy wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 ½ szklankach wody, z zielem angielskim na małym ogniu pod przykryciem, do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby nie przykleiła się do garnka. W między czasie podsmażamy, na oleju, na patelni cebulę pokrojoną w drobną kostkę i pokrojoną drobno paprykę. Następnie dodajemy do ugotowanej kaszy podsmażone warzywa, starty ser, natkę pietruszki drobno pokrojoną, 1 jajko, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Z tak przygotowanej kaszy formujemy kotlety, obsypujemy siemieniem lnianym i smażymy z dwóch stron aż będą rumiane.
Przygotowujemy sos. Grzyby myjemy, zalewamy wrzątkiem i moczymy ½ godziny. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy grzyby, podlewamy ½ szklanki wody i dusimy na małym ogniu około 20 minut ; od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę startego sera parmezan oraz mleczko kokosowe wymieszane ze śmietaną i gotujemy 2-3 minuty – doprawiamy solą i pieprzem.
Ciekawe. I kotlety, i sos. Chętnie bym spałaszowała taki obiad 🙂
Zachęcam do zrobienia i spróbowania kotletów jak i sosu. Kotlety są zdrowe i smaczne a sos ciekawy. Pozdrawiam 🙂
Ciekawy przepis ale nie moczymy nigdy grzybów we wrzącej wodzie, zamykamy wtedy cały smak, lepiej na noc w zimnej i później ta wodę z moczenia wykorzystujemy do sosu,uzyskamy wtedy prawdziwy smak suszonych grzybów. Polecam spróbować