Kotlety z kaszy jaglanej z sosem grzybowym na mleczku kokosowym

Kasza jaglana, jest od jakiegoś czasu moją ulubioną kaszą, z której robię różne ciekawe dania,  kotlety, babki itd.. Najbardziej przypadły mi do smaku kotlety z kaszy jaglanej z różnymi dodatkami. Jedna propozycja jest już na blogu a dzisiaj następna, równie dobra, smaczna i zdrowa. Tym razem zrobiłam do kotletów sos z suszonych grzybów z dodatkiem mleczka kokosowego i startego parmezanu. Jeśli ktoś nie lubi mleczka kokosowego to można dodać samej śmietany ale zapewniam, że  połączenie w sosie, grzybów i mleczka dało ciekawy smak i aromat.

Co do samej kaszy, jej zdrowotnych właściwości  już zapewne czytaliście i wiecie. Dodam tylko, że ma dużo  witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci. Kaszę jaglaną mogą jeść osoby uczulone na gluten. Ma sporo krzemu poprawiającego wygląd włosów, skóry, zębów czy paznokci.

Jednym słowem samo zdrowie 🙂

 Kotlety z kaszy jaglanej z sosem grzybowym na mleczku kokosowym

Składniki

Szklanka kaszy jaglanej,

2 ½ szklanki wody,

2 ziarna ziela angielskiego,

1 cebula,

10 dag startego sera mozarella

Natka pietruszki,

1 jajko,

½ papryki ( czerwonej)

Olej do smażenia,

Sól, pieprz

Sos grzybowy

5 dag suszonych grzybów,

1 cebula,

Parmezan tarty,

1/3   szklanki mleczka kokosowego,

2 łyżki śmietany,

Garść siemienia lnianego

Wykonanie

Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną woda a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 ½ szklankach wody, z zielem angielskim na małym ogniu pod przykryciem,  do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby  nie przykleiła się do garnka. W między czasie podsmażamy, na oleju,  na patelni cebulę pokrojoną w drobną kostkę i pokrojoną drobno paprykę. Następnie dodajemy do ugotowanej kaszy podsmażone warzywa, starty ser, natkę pietruszki drobno pokrojoną, 1 jajko, doprawiamy  solą, pieprzem i mieszamy. Z tak przygotowanej kaszy formujemy kotlety, obsypujemy siemieniem lnianym  i smażymy z dwóch stron aż będą rumiane.

Przygotowujemy sos. Grzyby myjemy, zalewamy wrzątkiem i moczymy ½ godziny. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy grzyby,  podlewamy ½ szklanki wody i dusimy na małym ogniu około 20 minut ; od czasu do  czasu mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę startego sera parmezan oraz mleczko kokosowe wymieszane ze śmietaną i gotujemy 2-3 minuty – doprawiamy solą i pieprzem.

Kotlety z kaszy jaglanej z sosem grzybowym na mleczku kokosowym

Kotlety z kaszy jaglanej z sosem grzybowym na mleczku kokosowym

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 18 lutego
    Odpowiedz

    Ciekawe. I kotlety, i sos. Chętnie bym spałaszowała taki obiad 🙂

    • Brenia
      18 lutego
      Odpowiedz

      Zachęcam do zrobienia i spróbowania kotletów jak i sosu. Kotlety są zdrowe i smaczne a sos ciekawy. Pozdrawiam 🙂

  2. sitka
    2 lutego
    Odpowiedz

    Ciekawy przepis ale nie moczymy nigdy grzybów we wrzącej wodzie, zamykamy wtedy cały smak, lepiej na noc w zimnej i później ta wodę z moczenia wykorzystujemy do sosu,uzyskamy wtedy prawdziwy smak suszonych grzybów. Polecam spróbować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.