Kotlety z czerwonej soczewicy i dyni z pikantnym sosem pomidorowym

Czy kotlety muszą być tylko z mięsa ? 😉 Zwolennicy mięsa powiedzą, że oczywiście tak, tylko z mięsa są dobre i smaczne.

Ja robie i lubię też kotlety bezmięsne. Wiem, że wśród moich czytelników są też miłośnicy takich bezmięsnych kotletów.

Dzisiaj kotlety z czerwonej soczewicy z dodatkiem dyni i pikantnego sosu pomidorowego. Lubię czerwoną soczewicę, dobra jest do zupy, pasztetu jak też do kotletów. To kotletów i pasztetu rozgotowuję ją dość solidnie – na masę, natomiast do zupy wolę ją trochę niedogotowaną.

Panierką dla tych kotletów jest mieszanka mąki ziemniaczanej i sezamu. Mąka ziemniaczana dobrze skleja całość a ziarna sezamu dodają im fajnego smaku.

dsc_0662

Składniki

Szklanka czerwonej soczewicy,

2 szklanki wody,

2 ząbki czosnku,

Liść laurowy,  ziarenko ziela angielskiego,

300- 400 g dyni ,

2 łyżki mąki ryżowej,

1 jajko,

Olej do smażenia,

Ziarna sezamu,

Mąka ziemniaczana,

Sól, pieprz

Sos pomidorowy

5- 6 pomidorów,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

Papryczka chilli,

Sól, pieprz,

Świeże listki bazylii

Wykonanie

Soczewicę  przekładamy na sitko, płuczemy zimną woda .

Tak przygotowaną soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody z liściem laurowym i zielem angielskim,  na małym ogniu pod przykryciem,  do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy soczewicę  aby  nie przykleiła się do garnka.

W między czasie ścieramy na tarku ( grube oczka ) dynię.

Następnie dodajemy do ugotowanej i wystudzonej soczewicy dynię, wyciskamy czosnek , 1 jajko, mąkę ryżową, doprawiamy  solą, pieprzem i mieszamy.

Z tak przygotowanej mieszanki formujemy kotlety, obtaczamy w mieszane mąki ziemniaczanej i ziaren sezamu i smażymy z dwóch stron aż będą rumiane.

Przygotowujemy sos.

Na patelni  rozgrzewamy olej, dodajemy pokroją w kostkę cebule i wyciśnięty czosnek,  podgrzewamy na małym ogniu ; cały czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w miarę drobno pomidory, chilli  i zagotowujemy.  Na koniec dodajemy pokrojone drobno listki bazylii i doprawiamy solą i pieprzem.

Kotlety podajemy z sosem i np. sałatką z kiszonych, domowych ogórków.

dsc_0676 dsc_0671

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Sarna
    18 października
    Odpowiedz

    pyszna mieszanka składników. zjadłabym kilka takich kotlecików 🙂

  2. Magdalena
    11 listopada
    Odpowiedz

    Ile wychodzi kotletów z takiej ilości skkładników?

  3. Brenia
    12 listopada
    Odpowiedz

    około 8 sztuk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.