Pytacie mnie często skąd czerpię inspiracje, pomysły na nowe dania, potrawy. Czytam i przeglądam książki kucharskie, czasopisma kulinarne, Internet .
Pomysły też przychodzą ze mną z warsztatów kulinarnych, na które w miarę wolnego czasu i zaproszeń korzystam. Dają one możliwość poznania nowych ludzi lubiących, tak jak ja gotować, szefów kuchni no i przepisy.
Dzisiejszy przepis przyniosłam z warsztatów organizowanych przez KUKBUK i Zurich Tourism i Switzerland Tourism. Tematem przewodnim była kuchnia Zurychu. Przy okazji dowiedzieliśmy się wiele ciekawostek o Zurychu, knajpkach i fajnych miejscach kulinarnych.
Ciekawym miejscem jest w Zurychu np. Kronenhalle restauracja będąca w latach dwudziestych ulubionym miejscem dla artystów, którzy często płacili za posiłki swoimi dziełami. Dlatego wiszą tam obrazy Matisse, Miro, Braque czy Chagall.
Bywali tam między innymi: Yves Saint Laurent, Pablo Picasso, Coco Chanel czy Richard Strauss.
Na warsztatach przygotowywałam właśnie kotleciki. Zrobiłam je na obiad i wszystkim moim gościom bardzo smakowały. Robi się je z mięsa wołowego z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki, natki pietruszki, wymoczonego w mleku chleba i musztardy. Do takich kotlecików koniecznie zróbcie sos musztardowo- miodowy, jest idealny do nich.
Składniki
600 g mięsa wołowego,
Natka pietruszki,
1 cebula,
Sól, pieprz,
Łyżka musztardy,
Kromka chleba pszennego na zakwasie,
2 – 3 łyżki wody,
Sos:
2 łyżki musztardy,
4 łyżki oleju słonecznikowego,
Łyżka miodu,
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,
Sól, pieprz,
3 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
Wykonanie
Mięso wołowe mielimy, przekładamy do miski. Kromkę chleba moczymy w mleku aż będzie całkiem miękka. Następnie odciskamy ją i dodajemy do mięsa. Natkę pietruszki kroimy drobno i też dajemy do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dajemy do mięsa. Na koniec dodajemy sól, pieprz, musztardę, wodę i mieszamy dokładnie. Formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanej patelni, po około 3-4 minuty z każdej strony.
Przygotowujemy sos. W misce mieszamy olej z musztardą i miodem, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy sól, pieprz i pokrojony szczypiorek – mieszamy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz