Kotleciki wołowe rodem z Zurychu z sosem musztardowym

Pytacie mnie często skąd czerpię inspiracje, pomysły na nowe dania, potrawy. Czytam i przeglądam książki kucharskie, czasopisma  kulinarne, Internet .

Pomysły też przychodzą ze mną z warsztatów kulinarnych, na które w miarę wolnego czasu i zaproszeń korzystam. Dają one możliwość poznania nowych ludzi lubiących, tak jak ja gotować, szefów kuchni no i przepisy.

Dzisiejszy przepis  przyniosłam z warsztatów organizowanych przez KUKBUK i  Zurich Tourism i Switzerland Tourism. Tematem przewodnim była kuchnia Zurychu. Przy okazji dowiedzieliśmy się wiele ciekawostek o Zurychu, knajpkach i fajnych miejscach kulinarnych.

Ciekawym miejscem jest w Zurychu np.  Kronenhalle restauracja będąca w latach dwudziestych ulubionym miejscem dla artystów, którzy często płacili za posiłki swoimi dziełami. Dlatego wiszą tam obrazy Matisse, Miro, Braque czy Chagall.

Bywali tam między innymi: Yves Saint Laurent, Pablo Picasso, Coco Chanel czy Richard Strauss.

Na warsztatach  przygotowywałam właśnie kotleciki. Zrobiłam je na obiad i wszystkim moim gościom bardzo smakowały. Robi się je z mięsa wołowego z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki, natki pietruszki, wymoczonego w mleku  chleba i musztardy. Do takich kotlecików koniecznie zróbcie sos musztardowo- miodowy, jest idealny do nich.

Składniki

600 g mięsa wołowego,

Natka pietruszki,

1 cebula,

Sól, pieprz,

Łyżka musztardy,

Kromka chleba pszennego na zakwasie,

2 – 3 łyżki wody,

Sos:

2 łyżki musztardy,

4 łyżki oleju słonecznikowego,

Łyżka miodu,

2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,

Sól, pieprz,

3 łyżki posiekanego drobno szczypiorku

Wykonanie

Mięso  wołowe mielimy, przekładamy do miski. Kromkę chleba moczymy w mleku aż będzie całkiem miękka. Następnie odciskamy ją i dodajemy do mięsa. Natkę pietruszki kroimy drobno i też dajemy do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dajemy do mięsa.  Na koniec dodajemy sól, pieprz, musztardę,  wodę i mieszamy dokładnie. Formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanej patelni, po około 3-4 minuty z każdej strony.

Przygotowujemy sos. W misce mieszamy olej z musztardą i miodem, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy sól, pieprz i pokrojony szczypiorek – mieszamy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.