Kotleciki mielone w aromacie tymiankowym zawijane w plastry chorizo

To moja wariacja na temat mięsa mielonego i lubianej przeze mnie kiełbasy chorizo. Kotleciki z mięsa mielonego doprawiłam tymiankiem i zawinęłam w duże plastry kiełbasy chorizo. Następnie podsmażyłam je krótko i zapiekłam z aromatyczno-pikantnym sosie pomidorowym. Podałam je z ryżem ugotowanym na sypko i była to wyjątkowo pyszna potrawa na niedzielny obiad.

DSC_0237

Składniki dla 2-4 osób                                   

60 dag mieszanego mięsa mielonego

1 jajko,

1 łyżka tymianku,

2 ząbki czosnku, 

Sól, pieprz,

Duże plastry kiełbasy chorizo – 10-12 sztuk,

Olej do smażenia

Małe opakowanie sosu pomidorowego,

Suszone płatki chilli,

10 dag sera mozarella,

1 mała cebula, 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

Do miski wkładamy mięso i dodajemy czosnek  (wyciśnięty)  wbijamy  jajko, dodajemy tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy  na godzinę  do lodówki, aby składniki „się przegryzły”. Ze schłodzonej masy wilgotnymi dłońmi formujemy małe wałeczki długości około 8 cm i mniej więcej 2,5 cm grubości. Każdy wałeczek mięsa zawijamy w plaster kiełbasy chorizo.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko z każdej strony mięso w chorizo.

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu aż będzie miękka.

Sos pomidorowy mieszamy z podduszoną cebulą, szczyptą suszonej papryczki chilli, tymiankiem i doprawiamy solą i pieprzem. Sos wylewamy do płaskiego naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy podsmażone kawałki mięsa z chorizo. Przykrywamy naczynie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, posypujemy całość startym serem mozarella i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ser będzie zarumieniony.

Podajemy z ryżem.

Układamy na aluminiowej tacce (chyba, że robimy na grillu elektrycznym to nie) i grillujemy, aż się usmażą i ładnie popieką.

DSC_0228

DSC_0219

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.