Kopytka

Kopytka to popularne danie, nazywane również w moim rodzinnych stronach paluszkami. Jest to taka polska wersja gnocchi, którą zapewne wszyscy lubimy. W moim domu największą miłośniczką kopytek jest córka. Ja również je lubię,  ale moją ulubioną wersją są odsmażane kopytka lub tak jak robi moja mama ze smażoną gęstą śmietaną, pyszności.

Składniki

1 kg ugotowanych ziemniaków

2 łyżki mąki ziemniaczanej

około 2 – 2 ½  szklanek mąki pszennej

1 jajko

sól

Posypka z bułki tartej i masła:

2 łyżki masła

2 łyżki bułki tartej

Wykonanie

Ziemniaki ( ale nie młode) gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe tłuczemy lub  przepuszczamy przez praskę, lub mielimy. Ja często wykorzystuję ziemniaki, które zostają z poprzedniego dnia z obiadu. Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy wystudzone ziemniaki, jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania podsypujemy mąką pszenną tak aby ciasto się dobrze wyrabiało i nie było zbyt rzadkie. Gotowe ciasto dzielimy na małe kawałki,  formujemy z nich wałki a następnie kopytka. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć wrzucamy porcjami kopytka, gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię  około 2-3 minut.

Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową lub durszlakiem na talerz.

Na patelni rozgrzewamy masło i jak się roztopi wsypujemy bułkę tartą; dusimy chwilkę tak aby masa się dobrze połączyła ale uważamy aby się nie spaliła. Kopytka wkładamy do roztopionego masła z bułka tartą, mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą.

Kopytka można podać również z sosem grzybowym, mięsnym lub podsmażoną cebulką z boczkiem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 14 maja
    Odpowiedz

    Lubię kopytka 🙂 Zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad 🙂

  2. Gość
    14 maja
    Odpowiedz

    Uwielbiam bułkę tartą na masełku do wszystkiego, a zwłaszcza do pysznych kopytek:)
    Dziękuję za udział w mojej akcji,
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.