Kluski śląskie to tradycyjne, polskie danie, nie wymagające ani dużo czasu na przygotowanie ani specjalnych umiejętności aby je zrobić. Mają też tą zaletę, że są bezglutenowe bo robi się je z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Do zrobienia klusek, można wykorzystać pozostałe po obiedzie ziemniaki.
Są rewelacyjne z podsmażaną cebulką z boczkiem ale też jako dodatek do gulaszu. Jak zostaną na następny dzień można je podsmażyć i zjeść z kefirem lub kwaśnym mlekiem.
Jeśli lubicie kluski w różnym wydaniu, to kluski śląskie będą idealne.
Składniki
Około 500 g ugotowanych ziemniaków,
1 jajko,
Sól,
Mąka ziemniaczana
Wykonanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy i zaraz po ugotowaniu i odcedzeniu tłuczemy dokładnie. Zostawiamy do ostygnięcia i odparowania. Następnie ziemniaki układamy na dużym talerzu, przyklepujemy i ¼ ziemniaków wyjmujemy z talerza. Na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tyle aby zajęła miejsce ziemniaków. Dodajemy jajko, sól, wyjętą mąkę i wyrabiamy ciasto, podsypując stolnicę mąką. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, palcem robimy wgłębienie i odstawiamy na stolnicy. Tak robimy z resztą ciasta.
Wodę gotujemy z solą i jak zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na minimum, dajemy kluski i gotujemy na tak wolnym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i w ten sam sposób gotujemy następną partię.
Mmm… Pychotka 😉 u mnie w każdą niedzielę tradycyjny śląski obiad 🙂 mnie mama nauczyła tedmgo dzielenia tak, że rysuje palcem krzyż na uklepanych ziemniaczkach i wyjmuję jedną część (tak 1/4 ) i w to miejsce wsypuję mąkę. Jak bylam mala dziewczynką to myslalam ze to jakis rytuał 😀 teraz „kulam” kluski ze swoimi synami 😉
Jeden z moich ulubionych dodatków do gulaszy i mięs z sosem 🙂
🙂 Kluski śląskie są rewelacyjnym dodatkiem do gulaszu i nie tylko 🙂