Kluseczki dyniowe robię z dodatkiem dyni i ziemniaków. Dynię do takich kluseczek piekę bo wtedy wyparowuje z niej woda i ciasto nie jest takie mokre/rzadkie.
My jesteśmy miłośnikami takich domowych kluseczek z dodatkiem różnych warzyw. Czy jest to szpinak, czy dynia to kluseczki są rewelacyjne.
Takie kluseczki są bardzo dobrym dodatkiem do dań mięsnych: żeberek w sosie, polędwiczek w sosie jak też same z masłem, z dodatkiem startego parmezanu, masła szałwiowego… jak je lubimy.
Ja lubię je podsmażyć i takie z chrupiącą, podsmażoną skórką zjeść z kwaśnym mlekiem. Proste ale jakie smaczne jedzenie.
Składniki :
500 g dyni,,
4 ziemniaki,
2 jajka,
10 dag mąki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
masło,
sól
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy na miękko. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce na drobnych oczkach.
Dynię myjemy i układamy skórką do dołu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 minut, aż będzie miękka ( sprawdzamy widelcem miękkość). Z upieczonej dyni wydrążamy miąższ łyżką i blendujemy na gładkie purre.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, wykładamy schłodzone ziemniaki, purre z dyni, jajka, sól i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie potrzeba ( jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie) dodajemy mąkę bo ciasto musi być gładkie i dość zwarte aby można było formować wałki . Z ciasta kroimy mniejsze kawałki i formujemy długie wałki a z nich tniemy małe kluseczki.
W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli i jak zacznie wrzeć wkładamy kluseczki . Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową / małym durszlakiem, układamy na półmisku. Polewamy roztopionym masłem i podajemy z mięsem i sosem lub z samym masłem i np. bułką tartą.
Witam,
waga 500 g dyni ze skórką przed pieczeniem?
Pozdrawiam
Viola
Tak, waga 500 g przed pieczeniem