Czy lubicie kaszę jęczmienną ? Jeśli tak, to zapraszam na prostą ale smaczną zapiekankę z kaszy i pieczarek. Dodatkowo dodałam do tego natkę pietruszki , ser mozarella i zapiekłam –coś pysznego.
Kasza jęczmienna jest dobra nie tylko w krupniku . Jest zdrowa, smaczna i równie dobra w zapiekankach, jak też jako dodatek do mięsa.
Nie wiem jak Wy ale ja lubię proste i nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych potrawy.
Taka zapiekana z pieczarkami kasza jest dobra jako samodzielne danie – wystarczy dodać tylko sałatkę i już mamy coś ciepłego na ząb. Danie dla nie jedzących mięsa.
Ale można taką zapiekaną kaszę potraktować jako dodatek do dodatek do mięsa i wtedy mamy pełne danie z mięsa i kaszy.
Składniki:
2 woreczki kaszy jęczmiennej,
30 dag pieczarek,
1 cebula,
2 ziarna ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
Sól, pieprz,
20 dag sera mozarella,
Natka pietruszki
Wykonanie
Kaszę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pieczarki obieramy. Na patelni podsmażamy na oleju cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy kaszę, następnie dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki, pieczarki i posypujemy startym serem mozarella. Całość przykrywamy i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz