Jesień niestety już do nas zawitała, ale ciągle mamy ochotę na letnie potrawy z grilla. Ostatnio przygotowałam karkówkę w pikantnej marynacie z dodatkiem chilli. Wyszło pyszne, soczyste i pikantne mięso z grilla, które zachwyciło mojego syna. Zioła, papryczka chilli i pikantny ketchup dały naprawdę dobre połączenie do marynaty do mięsa. Do tego pieczone ziemniaki, sałatka i obiad był rewelacyjny.
Składniki
Kotlety z karkówki – 6 – 8 sztuk
Marynata:
½ łyżeczki chilli,
½ łyżeczki tymianku,
½ łyżeczki majeranku,
½ łyżeczki czerwonej papryki,
½ łyżeczki oregano,
½ łyżeczki bazylii,
Sól, pieprz
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
3 łyżki ketchupu pikantnego
Wykonanie
W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę. Do miski dajemy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie. Kotlety z karkówki myjemy, suszymy, tłuczemy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane kotlety łączymy z marynatą ( dokładnie mieszamy w misce), przykrywamy miskę folią i odkładamy na godzinę do lodówki. Patelnię grillową nagrzewamy i grillujemy kotlety z jednej i drugiej strony ( około 4-5 minut). Podajemy np. z domowymi frytkami i sałatką.
Karkówkę z grilla uwielbiam, a taką na pikantnie zrobioną to już w ogóle. Samo mięso kupuję w pobliskim sklepie – Kiszeczka przy ul. Bartyckiej w Warszawie, a maryantę i wszystko inne przygotowuję sama w domu. 🙂