Właśnie zaczęło się lato! Lato to czas ciepła, odpoczynku a nawet błogiego lenistwa.
Dla mnie jednak najważniejsze w lecie, to czas pysznych, świeżych, polskich warzyw i owoców.
W lecie powinniśmy jeść lekko, naturalnie i zdrowo. Magazynujmy witaminy i minerały w lecie bo jesienią i zimą nie będziemy mieć problemów z przeziębieniami i chorobami.
Teraz, w czerwcu, to czas kiedy zaczynają się nasze, polskie, świeże i dobre warzywa i owoce – truskawki, czereśnie, kalafior, cukinia, kapusta…. I wiele innych. Wybierajmy właśnie te nasze dobre warzywa i owoce i dodawajmy naszemu organizmowi witamin i minerałów.
Dzisiaj proste, szybkie do zrobienia, ciepłe danie z kalafiorem, ziołami i serem mozarella.
Kalafior, lekko podgotowany udusiłam chwilkę z czosnkiem, natką pietruszki i koperkiem. Potem zapiekłam to z serem mozarella i wyszło coś pysznego. Można taki kalafior dać jako dodatek do mięsa ale ja najbardziej lubię go z kwaśnym mlekiem… mniam.
Składniki:
Kalafior,
2 ząbki czosnku,
Łyżka posiekanej natki pietruszki,
Łyżka posiekanego koperku,
2 łyżki masła,
200 g sera mozarella,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Kalafior myjemy, gotujemy krótko ( 3 minuty) i odcedzamy. Wystudzony dzielimy na mniejsze gałązki.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i minutę podsmażamy. Dodajemy koszyczki kalafiora, zioła ( natkę i koperek), sól, pieprz i mieszamy. Odstawiamy z ognia.
Naczynie, w którym będziemy piec smarujemy masłem. Wykładamy kalafior z ziołami, posypujemy startym serem mozarella i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.
Podajemy zaraz po upieczeniu – ja lubię z kwaśnym mlekiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz